Goede Praktijk

Contractorbeleid Janssen Pharmaceutica valt weer in de prijzen

Voor de tweede keer in tien jaar tijd kreeg een preventieadviseur van Janssen Pharmaceutica de prijs van Preventieadviseur van het Jaar. Agoria beloont met deze prijs bedrijven die zich onderscheiden met hun veiligheidsbeleid voor werknemers en contractoren. Prevent sprak met beide winnaars over deze onderscheiding.

Contractorveiligheid bij BASF: een kwestie van wij-gevoel

Aan het woord is Marc De Locht, preventieadviseur contractormanagement bij BASF en voorzitter van het uitvoerend comité van BeSaCC-VCA. Hij vertelt uitgebreid over hoe BASF op een geïntegreerde en veilige manier werkt met contractors. En al gauw blijkt dat BASF daarbij resoluut kiest voor een doorgedreven samenwerking. Want als het over veiligheid gaat, zegt Marc De Locht, is er geen wij of zij. Dan telt enkel het wij-gevoel.

Meer veiligheid voor externe werknemers: een erezaak voor SWIFT

In het kader van de Europese campagne voor een veilig onderhoud kreeg SWIFT de eerste prijs van de Hoge Raad voor Preventie en Bescherming op het Werk. De prijs gaat naar een project ter verbetering van de veiligheid van externe bedrijven tijdens werken op hoogte. Hierbij zijn ook SERVICO-NIV, de veiligheidscoördinator en TOBEL, een van de onderaannemers, betrokken. PreventFocus sprak met een van de initiatiefnemers van het project, Freddy Noris, preventieadviseur bij SWIFT.

Contractorbeleid bij Belgacom - VCO hand in hand met VCA

Naast de zowat 17.000 werknemers die Belgacom in dienst heeft, doet de grootste telecomoperator in België dagelijks een beroep doet op een tweehonderdtal aannemers en onderaannemers. Om dit allemaal in goede banen te leiden en incidenten zoveel mogelijk te voorkomen, is een degelijk contractorbeleid nodig dat stevig is ingebed in het algemene preventiebeleid. PreventFocus ging op de koffie bij Marc Moris, Directeur Corporate Prevention & Protection (CPP) van Belgacom, en zijn rechterhand Johan Peeters, coördinator van de VCA/VCO-activiteiten, om te praten over hun aanpak en het behaalde VCO-certificaat.

Lieven Eeckelaert, Prevent
 

Onderhoud bij Total Belgium: een veiligheidscultuur om de risico’s te bestrijden

Voor de onderhoudstechnici die actief zijn op de terreinen van de Total-rafinaderij in Antwerpen zijn gevaarlijke producten een van de risico's waar ze dagelijks mee in aanraking komen. In een raffinaderij zijn echter nog tal van andere risico's aanwezig. Toch slagen de onderhoudstechnici van contractor SPIE er al jarenlang in om hun werk veilig uit te voeren.

Evaluatiesysteem voor contractors

Het werken met derden is binnen de meeste ondernemingen alledaagse koek. Bedrijven doen steeds vaker een beroep op externe partijen voor de uitvoering van onderhoud, herstellingen, verbouwingen of volledige nieuwbouwprojecten. De zoektocht naar betrouwbare en “veilige” partners is erg belangrijk geworden. De afdeling Algemene Technische Diensten – Engineering (ATD-Engineering) van Janssen Pharmaceutica heeft daarom een eigen Contractor Management Process en een eigen evaluatiesysteem voor contractors (Engineering Supplier Information System) opgesteld.

Marc Peeters is manager veiligheidscoördinatie van de afdeling Algemene Technische Diensten – Engineering bij Janssen Pharmaceutica n.v.

Eerst zien en dan beginnen

In 2003 was de Esso-raffinaderij in Antwerpen een veilige plaats. Zwaarste incidenten waren een lichte handkwetsuur van de poetsvrouw en een verstuikte voet van een bewakingsagent. Toch startte Esso in augustus 2002 met een nieuw veiligheidssysteem genaamd ‘Alert’. Het doel is nul ongevallen met doktersverzorging voor alle werknemers van Esso en van de onderaannemers. In zijn paper voor de postacademische opleiding veiligheidskunde niveau I legt Luc Smets zich vooral toe op één aspect van dat veiligheidssysteem: de startwerkanalyse bij een zogeheten ‘turnaround’.