Artikel

Veiligheid van fietskoeriers

In een parlementaire vraag heeft een volksvertegenwoordiger zijn ongerustheid geuit over de veiligheid van fietskoeriers, die niet altijd optimaal blijkt te zijn. “Welke normen regelen de veiligheid op het werk van de fietskoeriers?”, vroeg hij de aan minister van Werk.

Rijden met hooikoorts gevaarlijk

Elk jaar stijgt het aantal meldingen van autobestuurders die last hebben van hooikoorts. Volgens Touring is dit een zorgwekkende trend aangezien rijden met hooikoorts te vergelijken is met rijden na het drinken van 2 à 3 glazen alcohol.

Te voet of met de fiets naar het werk: goed voor de gezondheid

Euractiv maakte onlangs de resultaten bekend van een Britse studie uitgevoerd door onderzoekers uit Glasgow en gepubliceerd in het British Medical Journal. Volgens die studie lopen personen die dagelijks de fiets gebruiken, aanzienlijk minder risico op kanker en hart- en vaatziekten. In het artikel kondigt de European Cyclists’ Federation (ECF) eveneens de lancering van een ‘Europese fietsstrategie’ aan.  

Drones brengen ongevalssite sneller in beeld

Twee hypermoderne drones van het BIVV gaan de Federale Politie helpen om een ongevalssite scherper in beeld te brengen. Het gebruik van deze drones zorgt dat de autosnelweg sneller vrij gemaakt kan worden, waardoor extra ongevallen in beide rijrichtingen vermeden worden en files sneller worden opgelost.   

Handsfree bellen toch niet zo veilig

Wanneer we handenvrij bellen neemt het telefoneren een groot deel van onze concentratie in beslag. We zijn ook sneller afgeleid en focussen ons minder op de belangrijke zaken in het verkeer zoals verkeersborden. Dat blijkt uit verschillende studies die de effecten van handsfree bellen achter het stuur hebben aangetoond.  

Helft dodelijke arbeidsongevallen gebeurt in het verkeer

Arbeidsongevallen in het verkeer maken slechts een tiende uit van alle arbeidsongevallen, toch zijn ze vaak ernstiger dan gewone arbeidsongevallen. Zo komen ieder jaar gemiddeld 60 mensen in een arbeidsongeval om in het verkeer. Dat is bijna de helft van alle dodelijke arbeidsongevallen. Dat blijkt uit cijfers van het Fonds Voor Arbeidsongevallen. 

Langverwacht KB drones gepubliceerd

Drones worden al een paar jaar gebruikt voor allerlei doelen, maar tot voor kort was er in ons land nog geen wettelijk kader voor het gebruik ervan. Het KB van 10 april 2016 brengt hier verandering in. 

Verkeersboetes betaald door de werkgever: mag dat?

Onaangepast weggedrag, overdreven snelheid, alcohol,… ze veroorzaken ieder jaar duizenden ongevallen en talloze verkeersslachtoffers. Ondanks deze zware tol zijn er toch bedrijven die de snelheidsboetes van hun werknemers terugbetalen, en zo dus impliciet het hardrijden aanmoedigen. Maar mag de werkgever in het kader van de uitvoering van de arbeidsovereenkomst wel een verkeersboete ten laste nemen? 

Europees bandenlabel: onbekend en onbemind

Uit een recente inspectiecampagne bij bandencentrales en garagisten blijkt dat het Europese bandenlabel bij het grote publiek nog steeds onbekend is. Nochtans bevat dit label informatie die heel belangrijk is voor de consument.

Chauffeurs sensibiliseren rond afgerukte bovenleidingen

Gemiddeld gebeurt er elke maand één ongeluk aan een spooroverweg in België waarbij een vrachtwagenbestuurder per ongeluk de bovenleiding beschadigt omdat zijn lading te hoog is. Dat is niet alleen levensgevaarlijk, het zorgt ook voor heel wat problemen voor het trein- en wegverkeer. Samen met verschillende professionele federaties startte Infrabel een sensibiliseringsactie om vrachtwagenbestuurders te vragen om de hoogte van hun ladingen goed te controleren.