Artikel

Wat te doen als je met je auto in het water belandt

Het kan iedereen overkomen: met je auto in het water belanden. Het kan gebeuren door een ongeval, een verkeerde inschatting of weersomstandigheden. Als dit jou overkomt, is het belangrijk om te weten wat je moet doen om de situatie zo veilig mogelijk te maken voor jezelf en eventuele passagiers.

10 regels voor een betere verstandhouding tussen weggebruikers

Als weggebruiker is het van groot belang om op een veilige en respectvolle manier deel te nemen aan het verkeer. Hieronder geven we 10 tips die kunnen bijdragen aan een betere verstandhouding tussen weggebruikers en een veiliger verkeer voor iedereen.

Veilig en verantwoord gebruik van elektrische steps

Elektrische steps zijn snel populair geworden als handig en milieuvriendelijk vervoermiddel. Maar net als bij elk ander voertuig zijn er risico's aan verbonden als ze niet op de juiste manier worden gebruikt. In dit dossier bespreken we enkele van de belangrijkste veiligheidsrisico's en hoe je ze kan vermijden.

Hoe kunnen bedrijven inzetten op veilig gedrag bij fietspendelaars?

Bij veel verkeersongevallen ligt gedrag (ons eigen gedrag of dat van andere weggebruikers) aan de oorzaak. Denk maar aan onaangepaste snelheid, onoplettendheid, onervarenheid, rijden onder invloed of onvoldoende zichtbaarheid. KBC Verzekeringen en de VSV helpen bedrijven bij het sensibiliseren van hun werknemers rond veilig gedrag op de fiets. 

Maatregelen tegen dodehoekongevallen

De dode hoek is het gebied rondom een voertuig waarop de bestuurder geen direct (door de ramen) of indirect zicht heeft (via spiegels en/of camera’s). Ondanks de getroffen maatregelen op het vlak van regelgeving, infrastructuur en bewustmaking van weggebruikers blijven dodehoekongevallen een actueel probleem. In 2020 werden er door de politie 23 dodehoekongevallen geregistreerd. Vias institute belicht deze problematiek.
 

Een veilige werkomgeving voor platformwerkers

Het Europees Parlement wil dat mensen die werken voor digitale platformen zoals maaltijdbezorgingsdiensten, dezelfde rechten krijgen als reguliere werknemers.

Epilepsie en rijgeschiktheid

In Frankrijk leidde een epileptische aanval bij een buschauffeur in 2014 tot een dodelijk ongeval. Een gelijkaardig scenario deed zich in 2018 in Kortenberg voor. Zowel in Frankrijk als België moeten bus- en vrachtwagenchauffeurs in het kader van de rijbewijswetgeving een specifiek medisch onderzoek ondergaan. De arbeidsarts moet op de hoogte worden gehouden van de aandoening.

Fietsveiligheid integreren in het veiligheidsbeleid van uw onderneming

Iedereen op de fiets! Goed voor het milieu, de conditie, de portemonnee en het humeur. Maar er kan al eens iets misgaan. Dit artikel geeft een analyse van de fietsongevallen tijdens woon-werkverplaatsingen en geeft inzicht in de praktische aanpak binnen uw onderneming om fietsveiligheid te integreren in uw veiligheidsbeleid.
 

Elektrische auto’s: wat met veiligheid?

Opvallend is dat de elektrische auto meer en meer succes heeft. En dat is zeker een goede zaak voor het milieu. Maar wat met de veiligheidsaspecten? Welke impact heeft dit op de veiligheid en gezondheid van de werknemers?

Impact van sociale normen op verkeersveiligheid

De meerderheid van de bevolking is zich er – door onder andere campagnes en berichten in de pers – van bewust dat rijden onder invloed en te snel rijden een ernstig risico inhoudt. Toch vertonen nog steeds veel mensen dit risicovol gedrag. Onderzoek rond de invloed van verschillende normen op het gedrag schept enige duidelijkheid over deze paradox.