Het wordt stilaan kouder en de regen, die met bakken uit de hemel valt, maakt de grond gladder. Een echte Belgische herfst dus. Wanneer het binnenkort ook weer gaat vriezen, wordt het risico op valpartijen nog groter. Ook op het werk moeten we – winter of niet – oppassen voor vallen op gelijke hoogte.
Zowel op het werk als thuis gebeurt het nog altijd te vaak dat mensen vallen vanop hoogte omdat ze niet de juiste hulpmiddelen gebruiken. Uit gemak, uit zuinigheid of wegens tijdsgebrek probeert men hoge plaatsen te bereiken met geïmproviseerde en weinig veilige hulpmiddelen (een bureaustoel met wieltjes, een stapel boeken, enz.).
Elke werkgever heeft de plicht om arbeidsongevallen te voorkomen. Ondanks alle inspanningen, kunnen er echter nog steeds ongevallen plaatsvinden. Als dat het geval is, treedt er een procedure in werking waarbij heel wat partijen betrokken worden. Wie doet wat?
Veiligheid op werk heeft ook een werelddag. Een gelegenheid om men inzicht te krijgen in deze problematiek. Er zijn jaarlijks immers nog altijd veel ongevallen en ziekten die te maken hebben met het werk.
Een werknemer was bezig met het afbreken van een oude brandstoftank toen die explodeerde. De man werd zwaar verbrand, maar hij mag van geluk spreken dat hij het overleefde. Wat gebeurde er precies en waarom?