Over de hele wereld herdenken vakbondsorganisaties op 28 april de slachtoffers van arbeidsongevallen en beroepsziekten. Op deze datum in 2003 vierde de Internationale Arbeidsorganisatie voor het eerst de Werelddag voor veiligheid en gezondheid op het werk. Het doel is om stil te staan bij de preventie van werkgerelateerde ongevallen en ziekten.
Een Brits bouwbedrijf, dat ingeschakeld werd voor het vervangen van een oud asbestdak, werd veroordeeld tot het betalen van een boete voor een dodelijk arbeidsongeval, waarbij een werknemer door het dak viel. De klant moest eveneens een hoge boete betalen.
Op maandag 14 maart 2022 heeft de Franse staatssecretaris voor Pensioenen en Gezondheid op het Werk het eerste plan voor de preventie van ernstige en dodelijke ongevallen voor de komende vier jaar voorgesteld aan het nationaal comité voor preventie en gezondheid op het werk.
De Franse ziekteverzekeraar heeft een rapport gepubliceerd over valpartijen op het werk, de op een na belangrijkste oorzaak van arbeidsongevallen in Frankrijk, na manueel hanteren van lasten (50%) en vóór werken met gereedschappen en machines (10%).
Een Brits bedrijf dat afval verwerkt en containers verhuurt, is veroordeeld tot het betalen van een boete voor een arbeidsongeval waarbij een werknemer geplet werd tussen twee voertuigen. Het slachtoffer liep verschillende verwondingen op.
Volgens schattingen van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) en de Internationale Arbeidsorganisatie (ILO) waren werkgerelateerde ziekten en letsels in 2016 verantwoordelijk voor de dood van 1,9 miljoen mensen.
De Internationale Arbeidsorganisatie (IAO) publiceerde een rapport waarin de onderzoekers wijzen op de lacunes bij het verzamelen van gegevens over werkgerelateerde letsels en sterfgevallen in Qatar. De organisatie roept op tot een verbetering van de kwaliteit en nauwkeurigheid van die gegevensverzameling.
Een Antwerps metaalbedrijf is veroordeeld tot een boete van 72.000 euro voor een arbeidsongeval waarbij een werfarbeider om het leven kwam. Volgens de rechtbank was er geen procedure voor de werknemers om veilig te kunnen werken aan het paneel waaronder de werknemer terechtkwam.
De Europese Commissie heeft het strategisch kader van de EU rond veiligheid en gezondheid op het werk (VGW) voor de periode 2021-2027 goedgekeurd. Deze actualisering maakte deel uit van het werkprogramma van de commissie voor 2021.
Een werknemer uit Quebec (Canada) die een schaarlift voor een klant inspecteerde, werd van het platform geslingerd toen dit zich op de maximale hoogte bevond zonder dat de stabilisatoren waren uitgeschoven. Wat was er precies gebeurd? Inspecteurs uit Quebec onderzochten dit incident.