Een Brits autosloopbedrijf werd veroordeeld tot het betalen van een boete, nadat een werknemer gewond raakte bij een incident met een vorkheftruck. Ook de werkgever kreeg een boete voor het arbeidsongeval.
De CNESST (commissie voor normen, rechtvaardigheid, gezondheid en veiligheid op het werk), de organisatie die verantwoordelijk is voor de toepassing van de arbeidswetgeving in Quebec, stelt een stijging vast van het aantal arbeidsongevallen waarbij kinderen (werknemers jonger dan 16 jaar) betrokken zijn.
In België zijn valpartijen goed voor 17,5% van alle arbeidsongevallen. Daarmee is vallen de op twee na belangrijkste oorzaak van arbeidsongevallen, na verlies van controle over een machine en bewegen van het lichaam leidend tot uitwendig letsel.
In december 2020 kwam een 38-jarige terreinverzorger in het stadion van Lorient (Bretagne) onder een lichtinstallatie terecht die gebruikt werd voor het onderhoud van de grasmat. Hij overleed aan zijn verwondingen. De verantwoordelijken van het bedrijf dat instond voor het onderhoud van het gazon, werden vervolgd voor ‘onopzettelijke doodslag in het kader van het werk’.
Kunnen preventie en een verbetering van de arbeidsomstandigheden het concurrentievermogen van bedrijven verhogen? De Dares (Direction de l’animation de la recherche, des études et des statistiques – Frankrijk) voerde een studie[1] uit naar het verband tussen de arbeidsomstandigheden, preventie en de economische en financiële prestaties van bedrijven.
Op 26 april 2022 publiceerde het Europees Verbond van Vakverenigingen (EVV) een manifest voor nul doden op de werkplek. Dat manifest, ondertekend door nationale ministers, leden van het Europees Parlement en deskundigen inzake veiligheid en gezondheid, pleit voor meer opleiding op het vlak van veiligheid en gezondheid op het werk, meer inspecties en meer sancties om tegen 2030 het aantal dodelijke arbeidsongevallen tot nul te herleiden.
De rechtbank van Blois (Frankrijk) moest uitspraak doen in een zaak over een dodelijk arbeidsongeval dat in juni 2020 in een industrieel afvalverwerkingsbedrijf had plaatsgevonden. De werkgever werd vervolgd voor onopzettelijke doodslag en niet-naleving van de veiligheidsverplichtingen.
In deze tweedelige artikelreeks trekt preventieadviseur Bart Vanraes op kruistocht tegen niet- en slecht aangegeven arbeidsongevallen, of – zoals hij dit zelf noemt – tipp-exongevallen. In het eerste artikel schetste de auteur een beeld van het probleem en haalde hij enkele belangrijke studies rond het onderwerp aan. In het tweede deel gaat hij dieper in op de Belgische situatie.
Op 24 maart 2022 werd een nationaal actieplan ter verbetering van het welzijn van de werknemers bij de uitvoering van hun werk (2022-2027) gelanceerd. Het omschrijft de doelstellingen die in de komende jaren bereikt moeten worden op het vlak van welzijn op het werk.
Een Antwerps logistiek bedrijf heeft een boete gekregen voor een arbeidsongeval waarbij een werkneemster om het leven kwam. Het slachtoffer viel van een vorklift in een opslagloods van het bedrijf.