Actueel

Een procedure voor thuiswerkalarm

Winterse weersomstandigheden kunnen een enorme verkeersellende veroorzaken. Dat is de afgelopen weken een aantal keer duidelijk gebleken. Minister van Werk Kris Peeters stelde op 7 maart 2018 de officiële procedure in geval van gladde wegen door winterse weersomstandigheden voor: het Koninklijk Meteorologisch Instituut van België (KMI) zal een thuiswerkalarm in gang zetten. Dit moet toelaten om op grote schaal beroep te doen op thuiswerk en zo de verkeersstroom te verminderen.

Kabinet-Peeters reageert na verontwaardiging over ‘thuiswerkalarm’

Naar aanleiding van de voorspelde sneeuwval op 9 februari 2018 verspreidden minister van Werk Kris Peeters en het Agentschap Wegen en Verkeer de boodschap op om zoveel mogelijk van thuis uit te werken die dag. Er ontstond heel wat ophef over dit zogenaamde ‘thuiswerkalarm’.

Steeds meer ambtenaren doen aan telewerk

De federale ambtenaren vinden steeds vaker de weg naar flexibel werken. Het aantal werknemers dat deels van thuis werkt, is tussen 2012 en januari 2014 met 62% gestegen. Dat blijkt uit cijfers van staatssecretaris voor de Openbare Diensten, Hendrik Bogaert.

België geen trendsetter op vlak van flexibel werken

38% van de Belgische bedrijven zou flexibel werken hebben ingevoerd. Dat is beduidend minder dan in sommige buurlanden zoals Engeland (64%), Duitsland 57% en Nederland (48%). Dat blijkt uit het internationaal vergelijkend Flexibel Werken Onderzoek 2013 van BakkerElkhuizen, specialist op het gebied van werkplekinrichtingen bij 400 HR-professionals.

Een op drie Belgen ervaart woon-werkverkeer als belastend

Wie het woon-werkverkeer als belastend ervaart, heeft meer stress op het werk en voelt zich meer uitgeput aan het einde van de werkdag. Dat blijkt uit een onderzoek van HR-dienstverlener Securex.