De Europese enquête over arbeidsomstandigheden (of European Working Conditions Survey - EWCS) van Eurofound biedt sinds 1990 een inzicht in hoe werknemers hun arbeidsomstandigheden ervaren. De resultaten van de enquête 2021 wijzen erop dat 31% van de bevraagde Belgische werknemers meent dat hun werk risico's met zich meebrengt voor hun gezondheid of veiligheid.
Door de gezondheidscrisis heeft telewerk op grote schaal ingang gevonden (27% in januari 2021 t.o.v. 4% in 2019). Het Franse ministerie van Werk heeft onderzoek gedaan naar de impact van de Covid-19-crisis op de arbeidsomstandigheden en het telewerk.
Het Belgische statistiekbureau Statbel bevroeg in 2018 meer dan 27.000 18- tot 64-jarigen over hun werk-privébalans. Een derde van de deelnemers gaf aan moeilijkheden te ondervinden om hun werk- en gezinsleven te combineren.
Telewerk biedt tal van voordelen: het vermindert de files in de spitsuren en verhoogt de verkeersveiligheid. Vias institute raadt de invoering van telewerk dan ook sterk aan.
Een leven zonder smartphones, tablets en laptops is tegenwoordig ondenkbaar, zowel privé als op het werk. Dankzij deze apparaten blijven ook de mogelijkheden voor telewerk almaar groeien. Maar wordt er effectief veel getelewerkt in de Europese Unie?
De helft van de Belgen is voorstander van een versmelting tussen job en gezin, in plaats van een strikte afbakening tussen de twee. Dat blijkt uit een bevraging van een representatieve steekproef van 1050 werknemers en werkgevers die eind 2017 werd uitgevoerd in opdracht van Tempo-Team.
Telewerken zit algemeen in de lift. In 2016 werkte 12,9% van de Belgische werknemers minstens één dag per maand vanop een andere locatie dan vanop het werk zelf.
28% van de werkgevers zegt de Wet werkbaar en wendbaar werk niet te kennen. Dat cijfer kwam naar voren uit de bevraging bij het werkgeverspanel van de hr-dienstengroep Acerta[1]. Daartegenover staat dat 72% de wet wel degelijk kent. Slechts 30% van hen heeft reeds initiatieven genomen om één of meerdere van deze maatregelen te vertalen in zijn ondernemingsbeleid.
Door nieuwe informatie- en communicatietechnologieën is het de dag van vandaag mogelijk om altijd en overal te werken. Maar wat zijn de effecten van telewerken en ICT-mobiel werk op de arbeidswereld? Om die vraag te beantwoorden, verzamelden de IAO (Internationale Arbeidsorganisatie) en Eurofound de resultaten van nationale onderzoeken uit 15 landen en van de Europese enquête over de arbeidsomstandigheden.