Wie heeft het nog niet meegemaakt: je sluit de voordeur en voelt plots de neiging om terug naar binnen te gaan om te controleren of je het kookvuur hebt uitgezet of je stijltang hebt uitgetrokken. Voor zo’n 2% van de bevolking is er echter meer aan de hand: zij lijden aan een dwangstoornis. Dwangstoornissen kunnen het erg moeilijk maken om goed te functioneren, zowel privé als op het werk.
Op 1 mei is het Wereldlachdag, een dag waarop we even stilstaan bij de heilzame effecten van lachen. Heb jij nog redenen nodig om meer te lachen? Hieronder vind je er alvast vier hele goede.
Verpleegkundigen, artsen, psychologen of andere zorgverleners hebben doorheen hun werkdag een grote portie inlevingsvermogen en medeleven nodig. Soms kan het menselijk leed waarmee ze geconfronteerd worden zo groot en veel zijn, dat ook zij het emotioneel zwaar krijgen. Dit fenomeen wordt compassion fatigue of compassiemoeheid genoemd.
Serosa of centrale sereuze chorioretinopathie (CSCR) is een mysterieuze oogziekte waarbij je plotseling minder scherp ziet in het midden van je blik. Hoe krijg je serosa en wat kan je doen om het te behandelen?
Door de Covid-19-maatregelen, werd social distancing de norm. Voor jongeren betekende dit vaak thuisblijven, afstandsonderwijs volgen en activiteiten opgeven. Uit een enquête bleek dat veel jongeren nieuwe hobby’s ontdekten en dat deze bezigheden een belangrijke bijdrage voor hun mentale gezondheid vormden.
“Wat ga jij doen dit weekend?” Ondertussen kennen we het antwoord op deze vraag eigenlijk al voor we hem stellen: wandelen, wandelen en nog eens wandelen. Het is tegenwoordig dé manier om veilig je sociale contacten te onderhouden én fit te blijven. Wij wijden een dossier aan deze bewegingsvorm, die almaar aan populariteit wint, zeker sinds de start van de coronacrisis.
Sinds de start van de coronacrisis werken we meer dan ooit thuis. En thuiswerk, dat betekent voor velen onder ons ook een hele hoop online vergaderingen. Na zo’n dag vol videogesprekken voel je je dikwijls nog meer moe dan na een dag op kantoor. Waaraan is die vermoeidheid te wijten? En hoe kunnen we het voorkomen?