Actueel

Een mini-podcastreeks om mentale problemen bespreekbaar te maken

Eind maart 2023 werd een minireeks podcasts online gezet in het kader van de acties gecoördineerd door het federaal netwerk mentale gezondheid op het werk. De acties, die gericht zijn op werknemers en hun werkgevers, willen de toegang tot de bestaande instrumenten op het gebied van mentaal welzijn op het werk vergemakkelijken.

Preventie van discriminatie op het werk

Om discriminatie op het werk te voorkomen, bepleit Unia, de onafhankelijke openbare instelling die discriminatie bestrijdt en gelijke kansen bevordert, om een verplichting in te voeren voor werkgevers om een preventiebeleid voor gelijke behandeling uit te werken.

Cognitieve automatisering: impact op veiligheid en gezondheid op het werk

De impact van nieuwe digitale technologieën op het werk wordt het onderwerp van de nieuwe campagne voor een gezonde werkplek van het Europees Agentschap voor veiligheid en gezondheid op het werk (EU-OSHA), die zal lopen van 2023 tot 2025. Het Agentschap publiceerde alvast een beleidsnota over de gevolgen, risico’s en mogelijkheden van cognitieve automatisering voor veiligheid en gezondheid op het werk.

Co-Prev: in 2020 eerste daling van aantal psychosociale dossiers in jaren

Co-Prev, de sectororganisatie van de externe diensten, noteerde in 2020 voor het eerst in jaren een lichte daling van het aantal dossiers rond psychosociale aspecten. De daling is wellicht te wijten aan de coronacrisis. De aard en verdeling van de dossiers zijn wel hetzelfde gebleven: het merendeel heeft nog steeds te maken met een conflict, pesten of stress/burn-out.

Open brief: artsen klagen werkomstandigheden huishoudhulpen aan

De afgelopen weken kwamen in België al meermaals huishoudhulpen op straat om een loonsverhoging te eisen. Nu klagen ook huisartsen, vakbonden en arbeidsgeneesheren de zware werkomstandigheden van de huishoudhulpen aan in een open brief.

Verbale agressie erkend als arbeidsongeval

Een politieagente werd door een mannelijke collega bedreigd en vernederd. Ze trok naar de rechtbank om dit als arbeidsongeval te laten erkennen. De krant La Dernière Heure, die over de zaak bericht, meldde onlangs dat de vrouw de zaak gewonnen had.

KU Leuven: Burnout Assessment Tool

Op 19 en 20 maart 2019 werd de Burnout Assessment Tool (BAT) van de KU Leuven voorgesteld. De tool is gebaseerd op een geactualiseerde definitie van de term ‘burn-out’. Op basis van deze definitie werd een vragenlijst en een scoresysteem ontworpen dat de gebruiker een indicatie over het risico op burn-out geeft.

Proefproject om mensen met burn-out sneller terug aan het werk te krijgen

De KU Leuven lanceert samen met huisartsenvereniging Domus Medica een proefproject dat ervoor moet zorgen dat mensen met een burn-out sneller terug kunnen keren naar de werkvloer. 

Pilootproject: begeleiding op maat bij burn-out

Sinds november 2018 kunnen werknemers uit de ziekenhuis- en banksector, die met een burn-out kampen of in de gevarenzone verkeren, een begeleidingstraject op maat volgen. Ze kunnen daarvoor een aanvraag indienen bij Fedris.

Kan stress een arbeidsongeval veroorzaken?

De wetgeving die van toepassing is op de overheidssector, bepaalt dat “het ongeval overkomen tijdens de uitoefening van het ambt, geacht wordt door de uitoefening van het ambt te zijn overkomen”. Kenmerkend voor een arbeidsongeval is dat het veroorzaakt wordt door een ‘plotse gebeurtenis’. Het arbeidshof van Luik oordeelde dat werkstress als een plotselinge gebeurtenis beschouwd kan worden en dat stress zo een arbeidsongeval kan veroorzaken. Hieronder zetten we de argumenten op een rijtje die het arbeidshof in zijn arrest van 18 juli 2017 naar voren schoof.