In 2022 werd 8 juni uitgeroepen tot Belgische Dag van het Werkplezier. Naar aanleiding van de tweede editie in 2023 publiceerde sociaal secretariaat SD Worx de resultaten van een Europees onderzoek bij 16.011 werknemers, verspreid over 16 landen. Daaruit blijkt dat de Belgen, samen met de Finnen, het meest tevreden zijn over hun werk-privébalans.
Een Brits onderzoek, uitgevoerd in opdracht van een bedrijf dat online kantoormateriaal verkoopt, brengt een verrassend element aan waarmee men rekening kan houden bij de inrichting van kantoren: de persoonlijkheid van de werknemer.
Hr-dienstverlener SD Worx voerde een onderzoek uit bij 10.119 Europese werknemers, waaronder 1.098 Belgen, rond de vraag hoe Europese werknemers omgaan met de opname van vakantiedagen. Volgens het onderzoek zouden Belgische werknemers gemiddeld twee weken vakantie nodig hebben om hun batterijen op te laden.
Onderzoek van Securex en de KU Leuven toont aan dat bijna 28,5% van de Belgische werknemers een risico loopt op burn-out. Bijna de helft van hen (13,4%) zou zelfs op de rand staan van een burn-out. Die laatste groep groeide met maar liefst 61,4% sinds de start van de coronacrisis. Vijf specifieke (werk)kenmerken zijn volgens het onderzoek verantwoordelijk voor 41% van alle burn-outklachten.
Een onderzoek van StepStone bij bijna 250 Belgische managers toont aan dat een vijfde van hen mentale steun heeft gezocht in 2021. Dat is een sterke stijging ten opzichte van de vorige enquête, die werd georganiseerd in 2019. Toen ging het om slechts 6% van de deelnemende managers.
Rond burn-out is in 2021 al heel wat te doen geweest. Zo kwamen onderzoekers van de UGent en Antwerp Management School dit jaar op de proppen met antwoorden op de vraag ‘wat na een burn-out?’, en houdt men zich binnen de VUB bezig met de invloed van beweging, zitgedrag en voeding op het burn-outrisico. Daar komt nu weer een belangrijke conclusie bij van drs. Safâa Achnak (VUB): een psychologische contractbreuk kan leiden tot burn-out.
Van 14 tot 21 februari loopt de Vlaamse Week tegen Pesten. Naar aanleiding hiervan maakte de externe dienst voor preventie en bescherming op het werk IDEWE bekend dat in 2019 3.127 meldingen van psychosociale risico’s binnenkwamen. 14,6% van deze meldingen ging over pestgedrag.
Recent Canadees onderzoek van Deloitte, een organisatie op het gebied van financiële en zakelijke dienstverlening, toont aan dat bedrijven die drie jaar op rij investeren in mentaal welzijn, voor elke geïnvesteerde dollar meer dan het dubbele terugkrijgen.
Uit de Vlaamse werkbaarheidsmonitor 2019 van de SERV, waarvoor 13.000 werknemers bevraagd werden, blijkt dat er nog nooit zoveel Vlamingen aan werkstress geleden hebben als nu. Volgens de peiling gaat het over 36,8 procent van de Vlaamse werknemers.