Uit de Vlaamse werkbaarheidsmonitor 2019 van de SERV, waarvoor 13.000 werknemers bevraagd werden, blijkt dat er nog nooit zoveel Vlamingen aan werkstress geleden hebben als nu. Volgens de peiling gaat het over 36,8 procent van de Vlaamse werknemers.
Leidinggevenden spelen een belangrijke rol bij de preventie van burn-out. Uit een studie van Securex blijkt dat leidinggevenden de autonome motivatie van werknemers kunnen verhogen en zo ziekteverzuim en burn-out kunnen voorkomen.
De KU Leuven voerde in 2018 een audit uit naar de werkdruk bij de federale politie en twaalf lokale politiezones. Het rapport van deze audit toont aan dat de agenten kampen met meer stress, emotionele uitputting, risico op burn-out, buitensporig gedrag op het werk en minder enthousiasme en wil om te blijven.
Volgens het American Institute of Stress zou 60 tot 80% van alle arbeidsongevallen te wijten zijn aan stress. Ook chirurgen in de operatiekamer blijven niet gespaard: een Amerikaanse studie toont aan dat ze op de meest stressvolle momenten tot 66% meer fouten maken.
Securex, een dienstverlener voor werkgevers waarvan ook een gelijknamige externe preventiedienst deel uitmaakt, publiceerde eind januari 2019 nieuwe onderzoeksresultaten over de perceptie van het grensoverschrijdende gedrag op de werkvloer (OGGW).
Levensverzekeraar NN peilde bij 1061 werkende Belgen naar hun pauzegewoontes. Uit het onderzoek blijkt dat we niet genoeg belang hechten aan het nemen van pauzes op het werk. Op deze manier komen we niet tot rust en raken onze hersenen overprikkeld.
Jongeren die binnenkort op de arbeidsmarkt komen, zullen nog veel vatbaarder zijn voor burn-outs. Hoe komt dit? Een studie van Trendwolves probeert op deze vraag een antwoord te geven.
Uit cijfers van de werkbaarheidsmeting 2016 van de Stichting Innovatie & Arbeid blijkt dat in Vlaanderen één werknemer op de tien twee uur of langer pendelt naar en van het werk. Lang pendelen heeft negatieve gevolgen. Zo hebben werknemers die lang pendelen het o.a. moeilijker om een goede werk-privébalans te bewaren.
Volgens de studie "Voyage d’affaires et soutien émotionnel", die in Europa werd uitgevoerd door International SOS, een organisatie gespecialiseerd in het beheersen van gezondheids- en veiligheidsrisico’s in het buitenland, verklaart de helft van de Europese bedrijven geen emotionele ondersteuning te bieden aan hun medewerkers die op zakenreis gaan.