Onderzoek

Een op de vijf Belgische werknemers loopt risico op burn-out

Uit de financiële gemoedsrustbarometer van levensverzekeraar NN blijkt dat een op de vijf arbeidsactieven in België risico loopt op een burn-out.

Helft Belgische werknemers verbergt mentale gezondheidsproblemen voor werkgever

Stress en professionele uitputting vormen een bedreiging voor het welzijn van werknemers in België, dat concludeert e-learningplatform GoodHabitz.

Een op de vier depressies veroorzaakt door psychosociale risico’s op het werk

Uit een internationale studie in opdracht van het Europees Vakbondsinstituut (ETUI) blijkt dat een op de vier depressies in België wordt veroorzaakt door psychosociale risico's op het werk. Volgens het onderzoek leidt blootstelling aan psychosociale risico’s op het werk tot verschillende aandoeningen, waaronder depressie en hartziekten.

Recht op deconnectie bij twee op drie kmo’s

Uit een bevraging van hr-dienstverlener SD Worx bij 481 Belgische kmo’s[1] blijkt dat twee op de drie kmo’s met 20 werknemers of meer al afspraken heeft vastgelegd rond het recht op deconnectie. Dat betekent dat een derde van de kmo’s dat nog niet gedaan heeft, ondanks de verplichting die sinds 1 april 2023 geldt.

Dag van het Werkplezier: Belgen tevreden over werk-privébalans

In 2022 werd 8 juni uitgeroepen tot Belgische Dag van het Werkplezier. Naar aanleiding van de tweede editie in 2023 publiceerde sociaal secretariaat SD Worx de resultaten van een Europees onderzoek bij 16.011 werknemers, verspreid over 16 landen. Daaruit blijkt dat de Belgen, samen met de Finnen, het meest tevreden zijn over hun werk-privébalans.

Kantoren inrichten volgens de persoonlijkheid van de werknemer?

Een Brits onderzoek, uitgevoerd in opdracht van een bedrijf dat online kantoormateriaal verkoopt, brengt een verrassend element aan waarmee men rekening kan houden bij de inrichting van kantoren: de persoonlijkheid van de werknemer.

Belgen hebben twee weken vakantie nodig om tot rust te komen

Hr-dienstverlener SD Worx voerde een onderzoek uit bij 10.119 Europese werknemers, waaronder 1.098 Belgen, rond de vraag hoe Europese werknemers omgaan met de opname van vakantiedagen. Volgens het onderzoek zouden Belgische werknemers gemiddeld twee weken vakantie nodig hebben om hun batterijen op te laden.

13% Belgen op rand van burn-out: stijging van 60% sinds begin coronacrisis

Onderzoek van Securex en de KU Leuven toont aan dat bijna 28,5% van de Belgische werknemers een risico loopt op burn-out. Bijna de helft van hen (13,4%) zou zelfs op de rand staan van een burn-out. Die laatste groep groeide met maar liefst 61,4% sinds de start van de coronacrisis. Vijf specifieke (werk)kenmerken zijn volgens het onderzoek verantwoordelijk voor 41% van alle burn-outklachten.

Een op de vijf Belgische managers zoekt psychische hulp

Een onderzoek van StepStone bij bijna 250 Belgische managers toont aan dat een vijfde van hen mentale steun heeft gezocht in 2021. Dat is een sterke stijging ten opzichte van de vorige enquête, die werd georganiseerd in 2019. Toen ging het om slechts 6% van de deelnemende managers.

Het psychologisch contract, een belangrijke speler op het burn-outveld

Rond burn-out is in 2021 al heel wat te doen geweest. Zo kwamen onderzoekers van de UGent en Antwerp Management School dit jaar op de proppen met antwoorden op de vraag ‘wat na een burn-out?’, en houdt men zich binnen de VUB bezig met de invloed van beweging, zitgedrag en voeding op het burn-outrisico. Daar komt nu weer een belangrijke conclusie bij van drs. Safâa Achnak (VUB): een psychologische contractbreuk kan leiden tot burn-out.