Er is meer en meer aandacht voor de heftige impact van een ingrijpende gebeurtenis op een mensenleven. En dat is goed. Soms groeit de situatie uit tot een trauma waar je door getriggerd kan geraken en die je blokkeert in je leven. Maar door de juiste erkenning te geven en te krijgen, kom je in posttraumatische groei terecht. In dit artikel bekijken we hoe de organisatie kan faciliteren in het verwerkingsproces.
Het rapport over de arbeidsomstandigheden in België laat zowel positieve als negatieve ontwikkelingen zien: psychosociale risico’s en musculoskeletale aandoeningen nemen toe, kwaliteit van werk gaat achteruit maar de kwaliteit van tewerkstelling stijgt.
Een vertrouwenspersoon is het contactpunt voor werknemers als er zich problemen voordoen die te maken hebben met psychosociale risico’s op het werk. De vertrouwenspersoon luistert, adviseert en bemiddelt. De aanwijzing, rol en taken van de vertrouwenspersoon zijn vastgelegd in de wetgeving welzijn op het werk.
Op theconversation.com zijn de resultaten terug te vinden van twee enquêtes die in 2022 werden gehouden onder studenten van enkele Franse managementscholen (respectievelijk 3481 en 2616 respondenten). De studie benadrukt het belang van sociale verbondenheid en innovatieve managementpraktijken om jonge generaties aan hun bedrijf te binden en gemotiveerd te houden.
Een van de maatregelen die is opgenomen in de wet van 3 oktober 2022 houdende diverse arbeidsbepalingen (BS van 10 november 2022) is het recht op deconnectie voor werknemers. Daarvoor moet de werkgever bepaalde documenten neerleggen. In de praktijk zal de deadline voor het indienen van die documenten met drie maanden opschuiven: van 1 januari 2023 naar 1 april 2023.
De aanwezigheid van een huisdier op de werkvloer blijft eerder de uitzondering dan de regel. Als het al voorkomt, is dat meestal in start-ups. Nochtans biedt het heel wat voordelen. Maar wie zijn huisdier wil meenemen, praat daar best eerst over en moet ervoor zorgen dat iedereen ermee instemt.
Op 10 oktober vond de Werelddag Geestelijke Gezondheid plaats. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) en de Internationale Arbeidsorganisatie (IAO) maakten twee nieuwe publicaties beschikbaar om mentale gezondheidsproblemen aan te pakken: richtlijnen rond mentale gezondheid op het werk (WHO) en een beleidsnota (IAO/WHO).
Onderzoek van Protime, een bedrijf gespecialiseerd in tijdregistratie en personeelsplanning, bij 1.000 Vlaamse bedienden[1] toont aan dat de coronacrisis vriendschappen op de werkvloer negatief heeft beïnvloed: 26% van de deelnemers aan het onderzoek ervaart een minder hechte band met zijn collega’s dan voor de crisis. Dat percentage ligt hoger bij werknemers die veel telewerken dan bij hen die altijd op kantoor zijn.
De Dag van het Werkplezier, die al in andere Europese landen werd georganiseerd, vond in België voor het eerst plaats op 8 juni 2022. De FOD Sociale Zekerheid en de FOD WASO maakten van de gelegenheid gebruik om de eerste resultaten voor te stellen van de sensibiliseringscampagne ‘Mentaal welzijn op het werk’, die sinds november 2021 loopt.