Goede Praktijk

Napo en de strijd tegen spier- en skeletaandoeningen

Omdat werkgerelateerde spier- en skeletaandoeningen nog steeds veel voorkomen, besloot het Europees Agentschap voor veiligheid en gezondheid op het werk (EU-OSHA) zes nieuwe video’s te lanceren. Deze video’s behandelen de volgende onderwerpen: het dragen van lasten, afwisselen van taken, langdurig zitten, regelmatig bewegen, een geschikte werkplek, en het tillen of verplaatsen van mensen.

Kruiwagens: hoeveel gewicht?

In de Nederlandse bouwsector is de afspraak dat het maximale tilgewicht 25 kg bedraagt. Arbouw stelt twee praktische meetmethoden voor om het gewicht op de handvatten van de kruiwagen te berekenen.

Nike verkiest organisatorische maatregelen voor veiliger tillen

In een logistiek centrum dat heel Europa bevoorraadt van sportschoenen, -kledij en –accessoires wordt heel wat getild en verplaatst. Bij het Europees distributiecentrum van Nike  probeert men het personeel zo min mogelijk te belasten door duidelijke voorschriften te combineren met organisatorische maatregelen en technische hulpmiddelen. Elke verandering gebeurt in samenspraak met het personeel.

Participatief management voor een motiverend preventiebeleid

De groep Thermote & Vanhalst, een groothandel in heftrucks, hoogwerkers en hun onderdelen, heeft haar preventiebeleid grondig omgegooid. Resultaat: zowel managers, kaderleden als werknemers werken actief mee aan het verbeteren van veiligheids- en welzijnsaspecten in het bedrijf met 50% minder arbeidsongevallen als gevolg.

Te warm? Robots bieden ruggensteun

De combinatie van zware fysieke arbeid en hoge temperaturen is erg belastend voor het lichaam. Het beperken van de blootstellingsduur kan de arbeidsomstandigheden al een deel draaglijker maken voor arbeiders, maar soms is het interessanter om te kijken of het werk niet vermeden kan worden. Dat was het geval bij de ‘zinkpot’ van het staalbedrijf ArcelorMittal Gent.