Artikel

Wie last heeft van rug of nek op het werk, heeft meer kans op uitvallen

Als je het afgelopen jaar nekklachten, lagerug- en/of schouderklachten had op het werk, heb je meer kans om uit te vallen door ziekte. Dat toont een grootschalig onderzoek van hr-dienstengroep Liantis aan.

Digitale ergonomie: stand van zaken van het onderzoek

Op het vlak van veiligheid en gezondheid op het werk (VGW) kan men digitale modellen en methoden gebruiken om producten en processen in te plannen en te beoordelen. De Duitse commissie voor veiligheid en gezondheid op het werk en normalisatie (KAN) maakte een stand van zaken op van het onderzoek naar gegevensformaten en motion capture-systemen.

Rapport over risico’s in de gezondheidszorg en maatschappelijke dienstverlening

Een rapport van EU-OSHA beschrijft de risico’s waarmee werknemers in de gezondheids- en sociale zorg te maken krijgen. De onderzoekers baseerden zich daarvoor op de gegevens uit de drie ESENER-enquêtes. Wat zijn de tendensen op het gebied van veiligheid en gezondheid in de sector? Wat zijn met name de ergonomische en psychosociale risico’s?

Exoskeletten: wondermiddel of illusie?

In een lezing aan het IRSST (Institut de recherche Robert-Sauvé en santé et en sécurité du travail), die plaatsvond op 15 juni 2021, maakt een Canadese ergonoom de balans op van het onderzoek naar exoskeletten en de preventie van musculoskeletale aandoeningen (MSA’s). Hij belichtte de gekende kortetermijneffecten, ging dieper in op de nog onbeantwoorde vragen en wees op een reeks aandachtspunten waarmee men rekening moet houden. 

Checklist voor het gebruik van exoskeletten

De DGUV (Duitse verzekeringsmaatschappij voor arbeidsongevallen en beroepsziekten) en de BGHM (Duitse verzekeringsmaatschappij voor arbeidsongevallen en beroepsziekten in de hout- en metaalsector) hebben een checklist opgesteld voor het gebruik van exoskeletten.

Aanvaarding van exoskeletten

Exoskeletten en andere systemen voor fysieke ondersteuning worden voorgesteld als hulpmiddelen om de inspanningen te verminderen, de gebruiker te ondersteunen en zo musculoskeletale aandoeningen te voorkomen. Hoe zit het met de aanvaarding ervan op de werkvloer? Het Franse Institut national de recherche et de sécurité (INRS) voerde verschillende studies hierover uit.

Meer nek-, rug- en schouderklachten door telewerk

Onderzoek van de externe dienst voor preventie en bescherming op het werk IDEWE toont aan dat telewerk nek-, rug- en schouderklachten in de hand werkt. Dit kan voorkomen worden door de werkplek ergonomisch in te richten en voldoende af te wisselen tussen zitten en staan.

Rugpijn achter het stuur voorkomen

Een bedrijf hoeft geen groot wagenpark te hebben om zijn werknemers bewust te maken van het belang van een goede houding tijdens het rijden om lagerugpijn en andere klachten te voorkomen. Voorkomen is beter dan genezen, zoals het gezegde luidt. De gevolgen van – vooral chronische – lagerugpijn zijn vaak ernstig en verminderen de levenskwaliteit, zowel op het werk als thuis.

Veiligheid en gezondheid in kleinhandelszaken

December is voor heel wat kleinhandelszaken een zeer drukke maand. Om het werk de baas te kunnen, nemen veel werkgevers tijdelijke werknemers of uitzendkrachten in dienst. Buiten de feestperiode is het werkritme al vrij hoog, maar in december neemt dit uitzonderlijke proporties aan, waardoor werknemers meer risico op letsels lopen.

Ergonomie en veiligheidsschoenen

Tijdens een lezing die op 29 november 2018 werd gehouden in het kader van de beurs WorkSafe in Namen, verwees Nicolas Draye van de BES (Belgian Ergonomics Society) naar een eindwerk over veiligheidsschoenen. Maar waar knelt het (veiligheids)schoentje?