Dit artikel onderzoekt in welke mate procesveiligheid rekening houdt met arbeidsveiligheid, en omgekeerd. Kan dat tot gevaarlijke omstandigheden leiden? Meerdere ernstige ongevallen in de procesindustrie zijn te wijten aan onbekendheid met de risico's die ontstaan tussen proces- en arbeidsveiligheid.
ESTA, de Europese vereniging voor abnormaal wegtransport en mobiele kranen, nam in 2013 het initiatief om samen met kraanfabrikanten, gebruikers en vakbonden een Europees certificaat voor kraanoperatoren in te voeren. In 2019 kon ESTA de ECOL (European Crane Operators Licence) lanceren; het Europees certificaat voor kraanoperatoren.
In dit tweede en laatste artikel gebruikt Guy Debleeckere MUOPOR als ongevals- en risicoanalysemethode voor een grondig geanalyseerd ongeval met een solvent-recycler.
Chemiebedrijf Evonik Antwerpen heeft meer dan 1.000 medewerkers in dienst en werkt samen met zo’n 250 contractoren. Het is dan ook cruciaal om de veiligheidsprincipes continu in het achterhoofd te houden. De ‘Safety Street’ van het bedrijf loodst werknemers en contractoren op een laagdrempelige en interactieve manier naar een nog bewustere veilige manier van werken op de site. Ingenieur Werner Van Acker van Evonik licht het concept toe.
In een nieuwe artikelenreeks gaat Guy Debleeckere op zoek naar een eenvoudige, alomvattende, systemische manier om risico’s en ongevallen te analyseren. In het eerste artikel verkent hij het SHELL-model en stelt hij ons MUOPOR voor.
Het Federaal agentschap voor beroepsrisico’s (Fedris) lanceert digitale aanvraag- en aangifteformulieren. De eerste Fedris-formulieren die digitaal ingevuld kunnen worden, zijn Covid-19-formulieren voor de privésector:
501 - Covid19 - Schadeloosstelling bij Covid-19 (privésector - gezondheidszorg en bij uitbraak);
503 - Covid19 - Medisch getuigschrift bij Covid-19 (privésector - gezondheidszorg en bij een uitbraak).
Artsen en burgers kunnen vanaf nu deze formulieren online invullen en digitaal ondertekenen door zich aan te melden met hun eID of itsme.
De digitale formulieren staan op de website van Fedris en van eHealth. De papieren formulieren kunnen nog steeds gebruikt worden, maar voor een snellere dossierbehandeling is het aangeraden om voor de digitale versie te kiezen. In de nabije toekomst worden nog meer formulieren gedigitaliseerd.
In de twee vorige artikels van deze reeks besprak preventieadviseur Guy Debleeckere de feitenboom en lichtte hij de methode toe aan de hand van een case. In dit laatste artikel biedt hij de lezer een alternatieve ongevallenanalysemethode aan en formuleert hij een besluit over de feitenboom.
In dit artikel houdt Ruben Vermeylen, Explosion Safety Consultant bij ISMA, de huidige aanpak van risicoanalyses en beveiliging van silo’s tegen het licht, met specifieke aandacht voor de risico’s van stoflagen en de noodzaak tot compartimentering.
In het vorige artikel van deze reeks besprak preventieadviseur Guy Debleeckere de principes van de feitenboom en enkele struikelblokken bij het gebruik ervan. In dit tweede deel gebruikt hij deze methode om een ernstig arbeidsongeval in de haven van Antwerpen in kaart te brengen.
Op 20 augustus 1997 om 10.15 uur ontplofte een graansilo van Semabla, een bedrijf dat graan in silo’s opslaat, in de haven van Blaye langs de Gironde, op ongeveer 50 kilometer van Bordeaux (Frankrijk). Bij de explosie, die twee derde van de silo verwoestte, kwamen 11 personen om het leven. Naar aanleiding van de ramp werd de Franse regelgeving inzake het ontwerp van silo’s herzien.