Wetgeving

EU-verordening Algemene productveiligheid

EU Verordening 2023/988 inzake algemene productveiligheid heeft tot doel de veiligheid van producten te vrijwaren en te zorgen voor een eengemaakte markt. De verordening vervangt de richtlijn algemene productveiligheid uit 2001.

Beschermende handschoenen uit de markt te nemen

De autoriteiten voor markttoezicht (FOD Economie) kunnen besluiten om producten uit de markt te nemen (of het op de markt brengen ervan te verbieden) als ze van mening zijn dat die gevaarlijk of niet-conform zijn. Recent werd beslist om bepaalde beschermende handschoenen uit de markt te nemen, waarvan niet bewezen is dat ze voldoende bescherming bieden.

UKCA-markering vervangt CE-markering in Groot-Brittannië

De Brexit brengt veranderingen met zich mee voor de markering van producten. Producten die op de Britse markt (Engeland, Schotland en Wales) worden gebracht, moeten een UKCA-markering (UK Conformity Assessed) dragen, die uiteindelijk de CE-markering helemaal zal vervangen. Voor Noord-Ierland is er een aparte regeling.

Geharmoniseerde normen in het Europees Publicatieblad

Een geharmoniseerde norm vult de essentiële veiligheids- en gezondheidseisen van de Europese richtlijnen op het vlak van productveiligheid (bv. machines) concreet in. Een norm is pas ‘geharmoniseerd’ na publicatie in het Publicatieblad van de EU. Vanaf 2019 gebeurt deze publicatie in de L-reeks (wetgeving) en niet meer in de C-reeks (mededelingen). Dit versterkt de status van een ‘geharmoniseerde norm’.

EU-verordening versterkt het markttoezicht op het verhandelen van producten

Met het oog op de eengemaakte markt gelden er in de EU voor een uitgebreid aantal producten harmonisatieregels voor het op de markt brengen van producten. Een hoeksteen van deze regelgeving is het markttoezicht. EU-verordening 2019/1020 versterkt het markttoezicht en brengt de handhavingsregels in overeenstemming met de complexiteit van de toeleveringsketens, onder meer door de opkomst van e-commerce.

EU: Wegwerken van handelsbelemmeringen

Een eengemaakte markt is een basisprincipe in de Europese Unie. Verscheidene marktmechanismen zorgen ervoor dat goederen vrij kunnen verhandeld worden in de hele Europese Unie. Verordening 2019/515 versterkt het principe van wederzijdse erkenning van goederen en verhindert dat lidstaten nationale regels inroepen tegen het vrije verkeer van goederen.

De bouwproductenverordening en het op de markt brengen van elektrische kabels

Elektrische kabels of leidingen die in gebouwen verwerkt worden, vallen onder de bouwproductenverordening. Als gevolg daarvan worden deze kabels sinds juni 2016 voor hun brandgedrag ingedeeld op basis van EN 50575. Deze indeling is opgenomen in het AREI.

Liften: een stand van zaken

De FOD Werkgelegenheid en de FOD Economie hebben in 2016 een behoorlijk aantal liften gecontroleerd waarvan de moderniseringstermijn verstreken was. Een niet-onbelangrijk aantal was nog niet gemoderniseerd/niet in orde. In 2016 zijn er ook nog een aantal dodelijke ongevallen gebeurd met liften. Een stand van zaken door de nationaal coördinator campagne liften van de FOD Werkgelegenheid.

Emissienormen voor mobiele machines

Om verontreinigende emissies, zoals stofdeeltjes en stikstofoxiden te beperken, gelden er grenswaarden voor de voertuigen en andere mobiele machines. EU Verordening 2016/1638 legt de emissienormen vast voor ‘niet voor de weg bestemde mobiele machines’. Het gaat om bouwmachines, kettingzagen, vorkheftrucks, schepen, treinlocomotieven, enz. De Verordening is van toepassing sinds 1 januari 2017. Bij de bestelling van dergelijke machines is het daarom aangewezen om de conformiteit met deze Verordening op te leggen.

Op de markt brengen van elektrisch materiaal

Het KB van 21 april 2016 regelt het op de markt brengen van elektrisch materiaal. Dit KB is de omzetting in Belgisch recht van richtlijn 2014/35/EU, de zogenaamde laagspanningsrichtlijn. Het besluit bepaalt dat fabrikanten elektrisch materiaal enkel op de markt mogen brengen indien het beantwoordt aan de veiligheidseisen. Door het aanbrengen van de CE-markering geven de fabrikanten aan dat de apparatuur conform is.