In Advies 9542 geeft de Hoge Gezondheidsraad, na een kort overzicht van de beroepsrisico's voor de brandweer, aanbevelingen over het mogelijke gebruik van handschoenen van nitrilbutadieenrubber om de blootstelling aan kankerverwekkende stoffen te verminderen.
In december 2021 is een normalisatieproject op Europees niveau opgestart om een norm uit te werken voor een nieuw type masker: het infectiebeschermingsmasker. Deze maskers zouden zowel de drager als anderen beschermen.
Nadat in april 2021 bepaalde FFP2-maskers die grafeen bevatten, uit de Canadese markt werden genomen, hebben de Franse autoriteiten de distributie ervan opgeschort en het Franse nationale agentschap voor voedselveiligheid, milieu en arbeid (Anses) gevraagd de gezondheidsrisico’s te beoordelen die gepaard gaan met het dragen van die maskers. In zijn beoordeling beveelt het agentschap aan om in plaats daarvan de commercialisering van grafeenvrije maskers te stimuleren.
In 2016-2017 voerde de FOD Economie een controlecampagne uit om de conformiteit van veiligheidsschoenen te controleren. 25 modellen, zowel voor professioneel als niet-professioneel gebruik, werden getest. Drie modellen voldeden niet aan de technische vereisten (schokbestendigheid, pletbestendigheid en antistatische eigenschappen). In de andere gevallen ging het enkel om administratieve tekortkomingen.
De Stichting Nederlands Normalisatie-instituut (NEN) wil werk maken van een norm voor tekenwerende werkkledij. De teek rukt immers op in Europa waardoor het risico op de ziekte van Lyme bij werknemers die in de natuur werken, toeneemt. Er is al tekenwerende kledij – made in Belgium – op de markt. Deze vindt mondjesmaat haar weg naar de werkvloer. Organisaties als het Agentschap voor Natuur en Bos raden hun werknemers vooral aan om blote lichaamsdelen goed te bedekken en teken zo snel mogelijk te verwijderen.