Langdurige blootstelling aan lawaai kan tot gehoorverlies leiden. Daarom stelt men op de werkvloer in laatste instantie het gebruik van oordoppen voor. Door het occlusie-effect veroorzaken die beschermingsmiddelen echter akoestisch ongemak. In Québec onderzoekt men oplossingen om dat ongemak te verminderen.
Signalisatiekleding zorgt voor een betere zichtbaarheid van werknemers. De laatste jaren is er ook signalisatiekleding met actieve verlichting op de markt om de zichtbaarheid verder te verbeteren.
Suva, de Zwitserse ongevallenverzekeraar, raadt FFP2- en FFP3-maskers met elastieken achter de oren af en adviseert om maskers met elastieken achter het hoofd te dragen: die laatste sluiten nauwer aan op het gezicht en zijn gemakkelijker correct aan te brengen.
De groeiende behoefte aan persoonlijke en huishoudelijke diensten leidde de laatste jaren tot een flinke groei van de dienstenchequesector. De sector wordt echter met verschillende uitdagingen geconfronteerd, waaronder de bescherming van het welzijn op het werk.
De vereisten voor schoenen met beschermende eigenschappen zijn beschreven in vier basisnormen: EN ISO 20344, 20345, 20346 en 20347. De normen bepalen onder meer de prestatieniveaus en de markeringen voor schoenen. In 2021 verschenen nieuwe versies van deze normen met verschillende, uitgebreide, wijzigingen.
In een arrest van november 2021 wees het Franse Hof van Cassatie erop dat werkgevers hun werknemers veiligheidsschoenen moeten aanbieden om hen te beschermen tegen de risico’s waaraan ze worden blootgesteld.
Naar aanleiding van de maatregelen die genomen werden door het overlegcomité van 17 november 2021, voerden de sociale partners van de Hoge Raad voor Preventie en Bescherming op het Werk enkele wijzigingen door aan de generieke gids. Op 22 november verscheen de achtste versie van de gids. De nadruk ligt vooral op de luchtkwaliteit en op het feit dat het mondmasker opnieuw vaker gedragen moet worden. Wat werd aangepast?
Inadembaar kristallijn silicastof komt op praktisch elke werf voor. Het is een kankerverwekkend agens, dus de blootstelling moet beperkt worden. Om werknemers te beschermen, moet men eerst collectieve maatregelen nemen (bv. water gebruiken om de concentratie in de lucht te doen dalen). Pas in tweede instantie moet men individuele oplossingen zoeken.
De Internationale Organisatie voor Standaardisatie (ISO) publiceerde in maart 2021 de norm ISO 16321 betreffende oog- en gelaatsbescherming[1]. Deze nieuwe norm vervangt verschillende oude normen. Beschermingsmiddelen voor lassen en meshbescherming worden in specifieke delen behandeld.
De DGUV (Duitse verzekeringsmaatschappij voor arbeidsongevallen en beroepsziekten) en de BGHM (Duitse verzekeringsmaatschappij voor arbeidsongevallen en beroepsziekten in de hout- en metaalsector) hebben een checklist opgesteld voor het gebruik van exoskeletten.