Praktijkdocumenten

preventMemo - Preventieplan voor het aanpakken van een epidemie

preventMemo - Preventieplan voor het aanpakken van een epidemie

Als een epidemie of pandemie uitbreekt, zijn preventiemaatregelen nodig om de gezondheid van de werknemers te beschermen en de bedrijfscontinuïteit te vrijwaren.

 

preventMemo - Brandbestrijdingsdienst

preventMemo - Brandbestrijdingsdienst

De brandbestrijdingsdienst neemt een belangrijke rol op bij de organisatie van de brandpreventie in een onderneming. Het is aan de werkgever om te bepalen hoeveel en welke personen (ten minste één iemand) de brandbestrijdingsdienst vormen en te zorgen voor de nodige opleiding en middelen.

preventMemo – Noodverlichting

preventMemo – Noodverlichting

In een gebouw is een evacuatie zonder een goede noodverlichting ondenkbaar. Noodverlichting schakelt automatisch in bij een stroomstoring. Zo kunnen mensen op een veilige manier hun weg vinden naar vluchtwegen en de dichtstbijzijnde nooduitgang. Noodverlichting helpt om paniek te voorkomen en beperkt de veiligheidsrisico’s.

preventMemo - Evacuatieprocedure

preventMemo: Evacuatieprocedure

Alle organisaties moeten de nodige maatregelen voorzien om, indien nodig, iedereen die aanwezig is in de organisatie, werknemers én bezoekers, snel te kunnen evacueren. Niet of te laat evacueren kan leiden tot catastrofes, bv. in geval van brand. Een regelmatige evacuatieoefening is nodig om de procedure in te oefenen en om na te gaan of ze volledig is en nog actueel. Hier volgt een overzicht van de belangrijkste elementen waarmee men rekening moet houden.

PreventMemo: Intern noodplan

Ondernemingen en organisaties moeten alles in het werk stellen om risico’s en gevaarlijke situaties te voorkomen. Wanneer er toch iets fout loopt, dan is het belangrijk dat iedereen weet hoe hij of zij moet reageren. De noodmaatregelen worden vastgelegd in het intern noodplan.