Werknemersinformatie

Telescopische ladders: controleren vóór gebruik

Telescopische ladders beschikken over een mechanisme zodat ze makkelijk uit elkaar kunnen geschoven worden. Handig om de ladder weg te bergen en te vervoeren. De vele verbindingen en het uitschuifmechanisme betekenen echter dat een grondige controle vooraf nodig is. Enkel een ladder in optimale staat, verzekert een veilig gebruik.

Dossier: Schoonmaken met een hogedrukreiniger: denk aan de veiligheid

Hogedrukreinigers zijn zeer efficiënt om hardnekkig vuil te verwijderen. Ze kunnen echter ook gevaarlijk zijn, zowel voor de gebruiker als voor de mensen in de onmiddellijke omgeving. Wanneer je een hogedrukreiniger gebruikt, verlies dan zeker het veiligheidsaspect niet uit het oog. Hieronder sommen we enkele tips op van het Franse Institut national de recherche et de sécurité (INRS).

3D-printers en veiligheid

Met een 3D-printer kan je bijna alles maken. Dergelijke printers stoten echter heel wat ultrafijne stofdeeltjes en nanopartikels uit. Welke risico’s gaan gepaard met blootstelling aan deze deeltjes en hoe kan men die blootstelling verminderen en voorkomen?

Instructiefiche: Veilig lassen

Wil je zelf lassen, dan zul je behoorlijk wat veiligheidsmaatregelen moeten nemen.

Lassen: wegkijken van de vlam, niet van de risico's

We denken allemaal wel te weten wat lassen is. Maar lassen is compleser dan je denkt. Bovendien zijn er ook wel wat gevaren aan verbonden. 

Leren uit ongevallen - elektrische schok

Een machine-operator kreeg een elektrische schok. Hij liep daarbij een beschadiging op aan de hersenen met een levenslange beperking tot gevolg.

Veilig maaien met een zitmaaier

Tijdens de zomermaanden is het gezoem van grasmaaiers een vertrouwd geluid. Alle eigenaars van een grasperk weten hoe snel gras kan groeien en hoe belangrijk het is om regelmatig te maaien. Wie een grote tuin heeft, opteert meestal niet voor een gewone grasmaaier, maar eerder voor een zitmaaier. Met zo'n zitmaaier gaat het werk immers veel sneller vooruit. De keerzijde? Als het mis gaat, kunnen zitmaaiers ook behoorlijk gevaarlijk zijn.