Externe dienst voor preventie en bescherming op het werk Cohezio geeft op zijn website enkele aanbevelingen rond sanitaire voorzieningen, die bedrijven best opnemen in het globaal preventieplan.
In 2022 reikte EU-OSHA voor de vijftiende keer de Awards voor goede praktijken voor een gezonde werkplek uit. Dit jaar lag de focus op de preventie van MSA. Wie waren de winnaars?
Er bestaat vandaag nog veel onduidelijkheid over de risico’s van nanomaterialen die in heel wat producten uit het dagelijkse leven terug te vinden zijn.
Het Anses (Frans nationaal agentschap voor voedselveiligheid, milieu en arbeid) heeft een evaluatie uitgevoerd van de registratieprocedure voor nanomaterialen die in 2013 in Frankrijk werd ingevoerd.
De afgelopen weken kwamen in België al meermaals huishoudhulpen op straat om een loonsverhoging te eisen. Nu klagen ook huisartsen, vakbonden en arbeidsgeneesheren de zware werkomstandigheden van de huishoudhulpen aan in een open brief.
De tweede Franse nationale strategie voor hormoonontregelaars, die begin september 2019 werd gelanceerd, bepaalt dat men in het kader van het luik ‘gezondheid op het werk’ grenswaarden voor beroepsmatige blootstelling moet vastleggen. Daarnaast voorziet de strategie ook een specifieke maatregel voor de schoonmaaksector.
Sedentair gedrag of lang stilzitten is wellicht een van de belangrijkste oorzaken van gezondheidskwalen in de 21ste eeuw. Het Vlaams instituut voor gezondheidspromotie en ziektepreventie (VIGeZ) verzamelde alle kennis over de oorzaken, gevolgen en preventiemaatregelen voor lang stilzitten in een factsheet.
Siemens België won in maart 2015 de Healthy Workplaces Good Practice Award voor haar beleid rond psychosociaal welzijn. “Met ons Fit@Work-programma streven we naar gezondere medewerkers. We geloven dat een goede mentale en fysieke gezondheid stress, ziekteverzuim en burn-outs kan voorkomen.”
Professor Philippe Mairiaux (Santé au Travail et Education pour la Santé – STES, Universiteit van Luik) heeft een antwoord gezocht op de vraag of maatschappelijke veranderingen het welzijn op het werk ten goede kunnen komen. Het antwoord is niet eenvoudig. Evolutie heeft, zoals alles, voor- en nadelen.
Als we minder zouden zitten, kunnen we ons leven met enkele jaren verlengen. Dat blijkt uit een onderzoek dat verscheen in de British Journal of Sports Medicine.