Actueel

Opinie: Terugkeercoaches als remedie tegen stijgende ziektecijfers?

De federale regering zet in op terugkeercoaches, die langdurig zieken terug naar de werkvloer moeten leiden. In 2022 starten veertig coaches; in 2023 moeten dat er zestig zijn. Zullen zij de silver bullets zijn die de almaar stijgende ziektecijfers kunnen keren? Dr. Edelhart Kempeneers geeft zijn mening in onderstaand opiniestuk.

Re-integratie na kanker dankzij aangepaste job

Een leidinggevende van een supermarkt wil terug aan de slag nadat ze hersteld is van baarmoederhalskanker. Ze maakt een afspraak bij de arbeidsarts om samen te bekijken op welke manier ze weer kan gaan werken. De werkgever, die weet heeft gekregen van de afspraak, roept de vrouw bij zich nog voor de afspraak kan plaatsvinden en maakt duidelijk dat ze haar functie enkel terugkrijgt als ze zich voor 100% kan inzetten. Dit is echter niet mogelijk omdat ze nog steeds last heeft van de gevolgen van haar ziekte.

Ontslag bij handicap of medische overmacht

Naar aanleiding van een recent arrest van het arbeidshof over het ontslag van een werkneemster die na haar kankerbehandeling het werk wou hervatten, geeft dr. Edelhart Kempeneers inzicht in de begrippen ‘discriminatie’, ‘handicap’ en ‘redelijke aanpassingen’, en de mogelijke consequenties van het recente arrest.

Gevolgen kanker voor eerste keer erkend als handicap door rechter

Na een afwezigheid van twee jaar door kanker wilde een werkneemster terug aan het werk gaan bij haar werkgever. Na een aanvraag tot aanpassingen van de werkvoorwaarden, werd ze echter ontslagen. De rechter erkende – voor de eerste keer ooit in België – de gevolgen van kanker als een handicap en veroordeelde de werkgever voor discriminatie.

Kan het KB re-integratie gaan werken?

Het nieuwe KB Re-integratie is op 24 november 2016 verschenen in het Belgisch Staatsblad, en zal van kracht zijn vanaf 1 december 2016. Dr. Kempeneers gaat er dieper op in.