Wetgeving

Re-integratietraject 2.0

Het koninklijk besluit van 11 september 2022 tot wijziging van de codex over het welzijn op het werk wat het re-integratietraject voor arbeidsongeschikte werknemers betreft werd gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad van 20 september 2022. Het KB verduidelijkt en versterkt de verplichtingen voor bedrijven om werknemers die arbeidsongeschikt zijn, weer naar de werkvloer te brengen.

Federaal ambt: re-integratie

Een koninklijk besluit dat verscheen op 1 september 2022, versterkt de begeleiding en de ondersteuning van langdurig zieke ambtenaren en ambtenaren met een handicap binnen het federaal administratief openbaar ambt. Re-integratie wordt altijd beschouwd als een partnerschap tussen de verschillende actoren.

Terug-naar-werktrajecten: responsabilisering

De ministerraad van 13 mei 2022 heeft een voorontwerp van wet betreffende de responsabilisering van de werknemers en de werkgevers inzake de terug-naar-werktrajecten goedgekeurd.

Outplacementaanbod na ontslag om medische reden

De wet van 5 september 2001 tot de verbetering van de werkgelegenheidsgraad is uitgebreid met een hoofdstuk dat bepaalt dat in geval een werkgever medische overmacht wenst in te roepen voor de beëindiging van een arbeidsovereenkomst, de werkgever binnen de vijftien dagen na de beëindiging van de arbeidsovereenkomst een outplacementaanbod moet doen aan de betrokken ex-werknemer.

Werkhervatting langdurig zieken

In een parlementaire vraag aan de minister van Werk heeft een volksvertegenwoordiger haar bezorgdheid geuit over de problemen rond de werkhervatting van langdurig zieken. Uit recente cijfers van het ACV blijkt immers dat 71% van de langdurig zieken die via hun bedrijf in een re-integratietraject willen stappen, door de bedrijfsarts definitief arbeidsongeschikt worden verklaard.

Re-integratie van arbeidsongeschikte werknemers

Het KB gezondheidstoezicht is aangevuld met bepalingen over de re-integratie van arbeidsongeschikte werknemers: het re-integratietraject voor de begeleiding van langdurig arbeidsongeschikte werknemers en de rol van de verschillende betrokken partijen.

Regels rond contractbeëindiging na langdurige ziekte gewijzigd

De wet van 26 december 2013 over het eenheidsstatuut schrapte de mogelijkheid om een contract van onbepaalde duur te beëindigen wegens langdurige afwezigheid door ziekte of een ongeval. Hiermee wil men de discriminatie van werknemers op grond van hun gezondheidstoestand tegengaan.

Redelijke aanpassingen voor alle personen met een handicap

Het Europees Hof van Justitie herinnert er in een recent arrest aan dat alle werkgevers verplicht zijn om te voorzien in redelijke aanpassingen voor alle personen met een handicap. Italië wordt veroordeeld omdat het die verplichting niet correct toepast. En de toestand in België?

 

Bezoek voorafgaand aan de werkhervatting nu voor alle werknemers

Na een arbeidsongeschiktheid van vier weken of meer hadden sommige categorieën werknemers vroeger al recht op een medisch onderzoek in het kader van het gezondheidstoezicht. Door het koninklijk besluit van 27 januari 2008 (BS van 3 maart 2008) wordt dit bezoek voorafgaand aan de werkhervatting uitgebreid naar alle werknemers.

Op de bres voor werknemers met een handicap

In december 2006 keurden de Verenigde Naties een internationale conventie goed over de rechten van mensen met een handicap. Is er eigenlijk Europese en Belgische wetgeving over werknemers met een handicap? Waar vindt u informatie over deze werknemers? En wat kan een werkgever voor hen doen?