Uit het jaarverslag 2019 van Unia blijkt dat het aantal meldingen van discriminatie en racisme, in vergelijking met 2018, met meer dan 13% is gestegen. Het werkelijk cijfer ligt allicht hoger, aangezien niet alle voorvallen gemeld worden. Dat geldt ook op de werkvloer. Maar wat doe je als je getuige bent van racisme of wanneer je zelf gediscrimineerd wordt?
Niet enkel kinderen, maar ook volwassenen kunnen het slachtoffer worden van pesterijen, zowel in hun privéleven als op het werk. Door de opkomst van onder andere sociale media gebeurt het ook vaker dat mensen online gepest worden; men spreekt dan van cyberpesten. Wat houdt (cyber)pesten op het werk net in? En wat als een collega of leidinggevende je pest?
Agressie is een fenomeen dat steeds meer voorkomt op de werkvloer. In een recente enquête gaf 16% van de werknemers aan dat ze tijdens de 12 maanden voorafgaand aan de bevraging agressief benaderd werden op het werk. Dat is meer dan een verdubbeling tegenover het jaar voordien (toen 7%).
De vertrouwenspersoon is verantwoordelijk voor de opvang van mensen die vinden dat zij het slachtoffer zijn van pesterijen of gewelddadig gedrag op het werk.
Als je slachtoffer bent van grensoverschrijdend gedrag, moet je zo snel mogelijk reageren zodat de situatie niet escaleert. Welke maatregelen kan je nemen?
Een op tien Belgische werknemers voelt zich slachtoffer van grensoverschrijdend gedrag. Pesten en geweld op het werk komen veel vaker voor dan je denkt. Bovendien leidt het tot stress en een slechte werksfeer en kan het depressie, ongevallen of, in het ergste geval, zelfmoord in de hand werken. Grensoverschrijdend gedrag herkennen, is dan ook heel belangrijk om op tijd te kunnen reageren.