COmbat Bullying & Harassment Risk Assessment, kortweg COBHRA, is een nieuw onderzoekproject van het departement Work and Organisation Studies (WOS) van de KU Leuven. Deze nieuwe wetenschappelijke tool wil bedrijven ondersteunen bij het in kaart brengen van pesten en ongewenst gedrag op het werk.
De wetgeving rond psychosociale risico’s werd in 2014 aangepast. Die schetst nu een ruimer kader, dat niet alleen stilstaat bij pesten, maar grensoverschrijdend gedrag in een bredere context bekijkt. Vandaag besteedt de wet ook aandacht aan andere psychosociale risico’s, zoals stress en burn-out. Een artikel verschenen op de blog van Mensura, toont de impact van een gebrekkige organisatie in deze context.
De Algemene Directie Toezicht op het Welzijn op het Werk (arbeidsinspectie) heeft de campagnes voor 2019 bekendgemaakt. Naast een aantal nationale campagnes (soms in samenwerking met een partner) zijn er ook regionale campagnes die enkel worden georganiseerd in een bepaalde regio. De arbeidsinspectie werkt ook mee aan Europese campagnes.
Negen jaar na de zelfmoordgolf bij France Télécom hebben de onderzoeksrechters de voormalige topman en zes andere kaderleden voor de correctionele rechtbank gedaagd, zo staat te lezen in de Franse krant Le Monde. Die kaderleden moeten voor de rechter verschijnen omdat ze “een beleid gevoerd hebben dat tot doel had de werknemers te destabiliseren”.
In een consensusdocument beantwoordt Co-Prev een aantal vragen over de aanpak van de EDPB’s op het vlak van formele en informele psychosociale interventies. Het doel is de externe diensten in staat te stellen de regelgeving uniform te interpreteren en de nodige maatregelen te nemen op het terrein. We lichten enkele specifieke punten toe.