Werknemers en getuigen die grensoverschrijdend gedrag melden zoals geweld, pesterijen en ongewenst seksueel gedrag op het werk, zijn beschermd tegen nadelige gevolgen zoals ontslag. In mei 2023 zijn er wijzigingen doorgevoerd aan deze wettelijke bepalingen om zowel slachtoffers als getuigen beter te beschermen.
De ministerraad van 6 mei 2022 heeft een voorontwerp van wet goedgekeurd dat instemt met Verdrag nr. 190 ter bestrijding van geweld en intimidatie op de werkvloer (2019). Het ratificeren ervan was voorzien in het ‘Nationaal actieplan ter verbetering van het welzijn van de werknemers bij de uitvoering van hun werk 2022-2027’. Het voorontwerp werd ter advies voorgelegd aan de Raad van State.
In juni 2021 werd de ISO-norm 45003 over het beheer van psychosociale risico’s gepubliceerd. Deze managementnorm loopt volledig parallel met ISO-norm 45001 over veiligheid en gezondheid op het werk.
De Internationale Organisatie voor Standaardisatie (ISO) is niet de enige internationale instantie die een norm voor psychische gezondheid en veiligheid op het werk ontwikkelt. Ook de Internationale Arbeidsorganisatie (IAO) heeft zich geëngageerd om nieuwe regels in verband met grensoverschrijdend gedrag op het werk op te stellen.
De regelgeving rond psychosociale risico's op het werk besteedt veel aandacht aan de collectieve dimensie van preventie. Dat vertaalt zich onder andere in een belangrijke rol voor het Comité voor Preventie en Bescherming op het werk (Comité). Over welke bevoegdheden beschikt het Comité op dit punt?
Op 28 april 2014 verscheen de nieuwe wetgeving in verband met de preventie van psychosociale risico’s op het werk in het Belgisch Staatsblad. Het gaat om twee wetten en een koninklijk besluit.
Zelfmoord is een complexe daad, gekoppeld aan een geheel van even complexe oorzaken. Het gaat echter altijd om wanhoop en pijn. De werksituatie kan daarbij een van de aanleidingen zijn, of zelfs de hoofdoorzaak. In het geval van een zelfdoding op de werkplek is het van groot belang te komen tot een objectivering van het verband tussen werk en zelfmoord. Maar dat is niet alles. De wet op de arbeidsongevallen omvat een specifieke erkenning van zelfmoord als arbeidsongeval en voorziet ook een schadeloosstelling. Hoe zit de vork precies in de steel?
Op 12 juli 2013 heeft de Ministerraad twee wetsontwerpen goedgekeurd om de wetgeving over geweld, pesterijen en ongewenst seksueel gedrag op het werk aan te passen.
Sinds 2002 heeft België een aparte wetgeving rond pesten op het werk. Recent begon een proces tegen twee Gentse stadsambtenaren die verdacht worden van een reeks pesterijen die het slachtoffer tot zelfmoord dreven. Het duo wordt echter niet vervolgd voor pesterijen op het werk volgens de pestwet, maar wel voor onopzettelijke doding. Hoe kan dit?