Onderzoek

Een op de vier depressies veroorzaakt door psychosociale risico’s op het werk

Uit een internationale studie in opdracht van het Europees Vakbondsinstituut (ETUI) blijkt dat een op de vier depressies in België wordt veroorzaakt door psychosociale risico's op het werk. Volgens het onderzoek leidt blootstelling aan psychosociale risico’s op het werk tot verschillende aandoeningen, waaronder depressie en hartziekten.

Geweld en pesterijen op het werk: een groot probleem

Op 8 maart 2022 organiseerde het Europees Economisch en Sociaal Comité (EESC) een conferentie over vrouwen op de arbeidsmarkt. De Internationale Arbeidsorganisatie (IAO) besprak er de bijdrage van de pandemie tot een toename van geweld en pesterijen op het werk, met name op grond van geslacht.

Pestcultuur in sterrenrestaurants

Een studie van de universiteit van Cardiff (Verenigd Koninkrijk) toont aan dat pesterijen, geweld en agressief gedrag in de keukens van toprestaurants in de hand worden gewerkt door hun werkomgeving. De onderzoekers ondervroegen 47 chef-koks die werken in sterrenrestaurants over de hele wereld.

Stijging aantal meldingen van pestgedrag

Van 14 tot 21 februari loopt de Vlaamse Week tegen Pesten. Naar aanleiding hiervan maakte de externe dienst voor preventie en bescherming op het werk IDEWE bekend dat in 2019 3.127 meldingen van psychosociale risico’s binnenkwamen. 14,6% van deze meldingen ging over pestgedrag. 

 

Bijna 1 op 10 werknemers digitaal gepest

Uit onderzoek van KU Leuven en IDEWE blijkt dat 9% van de Belgische werknemers te maken krijgt met cyberpesten op het werk. Dit soort pesterijen heeft negatieve gevolgen op de gemoedstoestand van de werknemer in kwestie.

Pesten op het werk, wekelijkse realiteit bij 1 op 7 Belgen

Uit een onderzoek van IDEWE waarvoor 17.000 personen bevraagd werden, blijkt dat bijna 15% van de Belgische werknemers minstens wekelijks gepest wordt op het werk.

Ongewenst grensoverschrijdend gedrag op het werk: blijven de cijfers echt stijgen?

Begin 2017 publiceerde de dienstverlener Securex de resultaten van zijn recentste enquête over het pestgedrag op de bedrijfsvloer. Vele kranten namen één cijfertje uit de resultaten nogal ongenuanceerd over en luidden de alarmklok dat maar liefst 14% van de werknemers, tijdens de 12 maanden voorafgaand aan het onderzoek, slachtoffer zou zijn geweest van pestgedrag. Dat ligt een stuk hoger dan de frequentiecijfers die we voordien onder ogen kregen: met deze cijfers zou België mee aan de kop lopen van het Europese peloton. De cijfers op zichzelf kunnen moeilijk bestreden worden. Hoe erg is het dan met de realiteit gesteld?

Mentale gezondheid en de Europese regelgeving

Prevent rondde samen met partners van TNO, de Universiteit van Nottingham, het Work Research Centre en de London School of Economics een studie af over de mentale gezondheid op het werk in Europa. Opdrachtgever was de Europese Commissie, DG Employment. 

Mentale gezondheid op het werk en werkhervatting

De terugkeer van een werknemer die een tijd afwezig was door werkgerelateerde mentale gezondheidsproblemen, kan een aanleiding vormen om acties op te zetten gericht op het voorkomen van psychosociale risico's. Een casestudy van het Canadese instituut IRSST toont aan dat een coherent werkhervattingsbeleid gunstig is voor zowel preventie bij het voltallige personeel als voor de individuele begeleiding van de betrokken werknemers.

Aandachtspunten voor burn-out in België

Securex voerde een onderzoek naar burn-out bij een representatief staal van 1.318 werknemers en 544 HR-managers volgens een realistische verdeling tussen de private en publieke sector in België. Dit onderzoek wil op de eerste plaats nagaan hoeveel werknemers een risico lopen en in welke mate bedrijven zich zorgen moeten maken over burn-out.