In 2016 benam een werknemer van Net Brussel zich van het leven. Volgens nabestaanden en collega’s werd de man gepest door zijn ploegbaas. De werkgever, Net Brussel, werd schuldig bevonden aan onvrijwillige doodslag omdat er niets ondernomen werd tegen het pesten.
Op theconversation.com zijn de resultaten terug te vinden van twee enquêtes die in 2022 werden gehouden onder studenten van enkele Franse managementscholen (respectievelijk 3481 en 2616 respondenten). De studie benadrukt het belang van sociale verbondenheid en innovatieve managementpraktijken om jonge generaties aan hun bedrijf te binden en gemotiveerd te houden.
Wat gebeurt er als een werknemer na een relatiebreuk met een collega het slachtoffer wordt van pesterijen door die collega en een depressie krijgt? Is dat dan een arbeidsongeval? Dat vraagt een Canadese advocaat zich af in de krant ‘Le Journal de Montréal’ naar aanleiding van een recente zaak.
Op 30 september 2022 vond de laatste zitting plaats van het proces tegen de voormalige CEO en nummer 2 van France Télécom. Zij moesten zich verantwoorden nadat verschillende werknemers eind jaren 2000 zelfmoord hadden gepleegd. De betrokkenen werden veroordeeld tot een voorwaardelijke gevangenisstraf van 12 maanden en een geldboete van 15.000 euro. Volgens de auteur van dit artikel, dat gepubliceerd werd op theconversation.com, “is het vonnis een concrete uitnodiging om een menselijk arbeidsregime in te voeren”.
Op 10 oktober vond de Werelddag Geestelijke Gezondheid plaats. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) en de Internationale Arbeidsorganisatie (IAO) maakten twee nieuwe publicaties beschikbaar om mentale gezondheidsproblemen aan te pakken: richtlijnen rond mentale gezondheid op het werk (WHO) en een beleidsnota (IAO/WHO).
Een rapport van EU-OSHA beschrijft de risico’s waarmee werknemers in de gezondheids- en sociale zorg te maken krijgen. De onderzoekers baseerden zich daarvoor op de gegevens uit de drie ESENER-enquêtes. Wat zijn de tendensen op het gebied van veiligheid en gezondheid in de sector? Wat zijn met name de ergonomische en psychosociale risico’s?
In het voorjaar van 2021 werd in België de Grote Werkplezierstudie uitgevoerd, een korte maar krachtige meting van het plezier dat medewerkers op de werkvloer ervaren. Een van de conclusies die in het oog springt, is dat werkplezier leeftijdsgebonden is: hoe ouder je wordt, hoe meer werkplezier je ervaart. Een opmerkelijke bevinding, maar klopt ze wel? En hoe valt dat dan te verklaren?
Een studente psychologie aan de Université Laval (Canada) voerde een onderzoek uit naar de mentale gezondheid van vrachtwagenchauffeurs uit Quebec die betrokken waren geweest bij een verkeersongeval waarbij iemand zich voor hun vrachtwagen had geworpen. Haar studie bevestigde niet dat vrachtwagenchauffeurs in deze situatie ernstigere psychische symptomen vertoonden dan degenen die een ongeval hadden gehad zonder zelfmoordpoging.
Met de zaak De Pauw werd het beroepsgeheim even brandend actueel. Naast enige paniek bij preventieadviseurs, preventieadviseurs psychosociale aspecten (PAPS’en) en vertrouwenspersonen, deed de berichtgeving ook heel wat vragen rijzen. Want hoe zit dat nu eigenlijk juist? En wie is in de professionele welzijnscontext tot het beroepsgeheim gehouden? De hoogste tijd dus voor een degelijke update. Voor u verder leest, alvast dit: paniek is nergens voor nodig, voorzichtigheid des te meer.
Een artikel in BMC Psychology toont aan dat stigma op de werkplek een negatieve invloed heeft op de loopbaan en het welzijn van mensen met psychische problemen en ziekten. Als groep hebben ze drie tot zeven keer meer kans op werkloosheid. Het artikel duidt vier elementen aan die een negatieve invloed hebben op de duurzame werkgelegenheid van deze werknemers.