Almaar meer mensen zijn afwezig van het werk door ziekte. Voka, het Vlaams netwerk van ondernemingen, lanceert verschillende voorstellen om het stijgende ziekteverzuim in te dijken. Het belangrijkste daarbij is het voorkomen van uitval, maar ook de re-integratie van zieke werknemers moet beter.
De federale regering zet in op terugkeercoaches, die langdurig zieken terug naar de werkvloer moeten leiden. In 2022 starten veertig coaches; in 2023 moeten dat er zestig zijn. Zullen zij de silver bullets zijn die de almaar stijgende ziektecijfers kunnen keren? Dr. Edelhart Kempeneers geeft zijn mening in onderstaand opiniestuk.
Op 19 en 20 maart 2019 werd de Burnout Assessment Tool (BAT) van de KU Leuven voorgesteld. De tool is gebaseerd op een geactualiseerde definitie van de term ‘burn-out’. Op basis van deze definitie werd een vragenlijst en een scoresysteem ontworpen dat de gebruiker een indicatie over het risico op burn-out geeft.
Professor Lode Godderis (KU Leuven) benadrukte recent dat langdurig zieken binnen drie maanden specifieke ondersteuning moeten krijgen, afgestemd op hun situatie en behoeften. Federaal minister van Sociale Zaken Maggie De Block kondigt nu de invoering aan van een gestandaardiseerde vragenlijst om de patiënten weer aan het werk te helpen.
Het nieuwe KB Re-integratie is op 24 november 2016 verschenen in het Belgisch Staatsblad, en zal van kracht zijn vanaf 1 december 2016. Dr. Kempeneers gaat er dieper op in.
In 2014 was meer dan een kwart van het verzuim onder de federale ambtenaren het gevolg van stress, burn-out of depressie. Dat is het hoogste cijfer dat ooit werd opgetekend.
Ieder jaar maakt Securex een barometer van het ziekteverzuim op. Het goede nieuws is dat het aantal ziektemeldingen per werknemer in 2014 het laagste niveau in 8 jaar bereikte. Het slechte nieuws is dat het langdurig verzuim blijft toenemen.