Actueel

Long Covid en de gevolgen voor het werkleven

Sommige patiënten kunnen na een Covid-19-infectie nog maandenlang met ernstige symptomen kampen. Men spreekt dan van ‘Long Covid’. Dit kan gevolgen hebben voor zowel hun privé- als hun werkleven. Het is dan ook belangrijk dat werkgevers begrip tonen voor de situatie en voldoende aandacht besteden aan een goede re-integratie.

Generieke gids versie 6.0

De generieke gids bevat noodzakelijke principes en maatregelen om ondernemingen toe te laten veilig te werken door besmettingen op het werk maximaal te vermijden. Recent verscheen een zesde versie.

Covid-19 op de werkvloer: vaccinatie en testen

Hoe zit het met de vaccinatie- of testvoorschriften op de werkplek? De FOD Werkgelegenheid geeft antwoord op enkele prangende vragen.

Vaccinatie tegen seizoensgebonden griep en Covid-19

Wie moet er in het najaar van 2021 tegen de seizoensgriep worden ingeënt? In het advies van juni beveelt de Hoge Gezondheidsraad (HGR) een fasering per categorie aan en het verder naleven van de bestaande preventieprincipes.

Covid-19 en reukverlies

Tot voor kort ging bij besmettingen met het coronavirus de aandacht voornamelijk uit naar het acuut ziektebeeld, maar de voorbije maanden komen de chronische klachten meer naar de voorgrond. Een ervan is een blijvend verstoorde reukzin of olfactorische dysfunctie (OD). Hierbij kan een behandeling nuttig zijn.

Covid-19: HGR herbekijkt advies over ventilatie van lokalen

Met de opkomst van meer besmettelijke coronavarianten is het des te belangrijk om binnenruimtes zo goed mogelijk te ventileren. Daarom heeft de Hoge Gezondheidsraad (HGR) zijn vorig advies grondig herbekeken in het licht van de opgedane ervaringen en de recentste gegevens. In slecht geventileerde ruimtes is het dragen van een masker essentieel, zelfs wanneer de veiligheidsafstand wordt gerespecteerd.

Systemen voor het drogen van handen

Het is belangrijk dat iedereen zijn handen wast na elke sanitaire stop. Door het wassen worden bacteriën verwijderd. Het drogen van de handen gebeurt dan ook best op een hygiënisch verantwoorde manier. Welk systeem kiezen?

Voedselveiligheid in grootkeukens

Je kan met een behoorlijk gerust hart eten in het bedrijfsrestaurant. Dat blijkt tenminste uit de resultaten van de inspecties van het Federaal agentschap voor de veiligheid van de voedselketen (FAVV). De overgrote meerderheid van de grootkeukens is in orde wat betreft de voedselveiligheid. Slechts één keuken maakte het in 2014 echt te gortig en werd tijdelijk gesloten.

Teken weren als bescherming tegen de ziekte van Lyme

De Stichting Nederlands Normalisatie-instituut (NEN) wil werk maken van een norm voor tekenwerende werkkledij. De teek rukt immers op in Europa waardoor het risico op de ziekte van Lyme bij werknemers die in de natuur werken, toeneemt. Er is al tekenwerende kledij – made in Belgium – op de markt. Deze vindt mondjesmaat haar weg naar de werkvloer. Organisaties als het Agentschap voor Natuur en Bos raden hun werknemers vooral aan om blote lichaamsdelen goed te bedekken en teken zo snel mogelijk te verwijderen.

Bacteriële en enzymatische ontvetters en reinigingsmiddelen: wat zijn de risico's?

Preparaten op basis van bacteriën en enzymen kunnen beschouwd worden als vervanging van traditionele ontvetters en reinigingsmiddelen op basis van solventen of oppervlakteactieve stoffen. Dat blijkt uit een Canadees rapport van juli 2014 dat een synthese maakt van de beschikbare kennis over de risico’s verbonden aan bacteriële en enzymatische ontvetters.