Artikel

Erkenning van Covid-19 als beroepsziekte in de EU

Op 28 november 2022 heeft de Europese Commissie een bijgewerkte aanbeveling over beroepsziekten goedgekeurd. De Commissie beveelt aan om Covid-19 tijdens een pandemie in bepaalde sectoren als beroepsziekte te erkennen. Met die aanbeveling wil ze werknemers beter beschermen en een consistente aanpak in de hele EU aanmoedigen.

IAO: richtlijnen voor het omgaan met biologische gevaren

Eind juni 2022 keurden de Internationale Arbeidsorganisatie (IAO) en experts uit regeringen en werkgevers- en werknemersorganisaties een reeks richtlijnen goed voor het omgaan met biologische gevaren in de werkomgeving.

Welzijn op het werk: actieplan 2022-2027

Op 24 maart 2022 werd een nationaal actieplan ter verbetering van het welzijn van de werknemers bij de uitvoering van hun werk (2022-2027) gelanceerd. Het omschrijft de doelstellingen die in de komende jaren bereikt moeten worden op het vlak van welzijn op het werk.

KCE-rapport: behoeften en opvolging van longcovidpatiënten

In december 2020 ging een studie van het Federaal Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg (KCE) van start, waarin de behoeften en de opvolging van patiënten met langdurige covid onderzocht werden. Long covid treft heel wat mensen en heeft een grote impact op het beroepsleven. Arbeidsarts Wim Van Hooste schetst het ziektebeeld en bespreekt kort het rapport van de KCE-studie wat betreft de aanpak en de uitdagingen op de werkvloer.

Nieuwe generieke gids: preventiemaatregelen tijdens een epidemie

Op 7 maart 2022 trad de nieuwe generieke gids ‘Veilig werken tijdens een epidemie of een pandemie’ in werking. Net als de huidige generieke gids werd deze uitgewerkt door de sociale partners van de Hoge Raad voor Preventie en Bescherming op het Werk.

Ziekte van Creutzfeldt-Jakob in een laboratorium

Een gepensioneerde onderzoekster, die vroeger bij het INRAE (Frans nationaal onderzoeksinstituut voor landbouw, voeding en milieu) in Toulouse werkte, overleed in november 2021 aan de gevolgen van de ziekte van Creutzfeldt-Jakob. De vraag of zij in het laboratorium van haar voormalige werkgever besmet was geraakt, zorgde voor opschudding in Frankrijk. Sommigen leggen bovendien het verband met een soortgelijk arbeidsongeval van enkele jaren geleden.

Verlenging van cao nr. 149

Cao nr. 149 is van toepassing op het telewerk dat door de overheidsinstanties verplicht of aanbevolen werd in het kader van de maatregelen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. De overeenkomst is niet van toepassing op ondernemingen waar al vóór 1 januari 2021 een systeem voor occasioneel of structureel telewerk bestond. Cao nr. 149 is gesloten voor bepaalde tijd en treedt buiten werking op 31 december 2021. 

Nieuw in ADR 2021: UN-nummer 3549 voor vast medisch afval van categorie A

Het afval dat de verzorging van patiënten die besmet zijn met categorie A-virussen met zich meebrengt, moet verpakt worden volgens zeer strenge voorwaarden om te vermijden dat mensen besmet geraken tijdens het transport of de verwerking ervan. Dit geldt ook voor categorie A-afval dat alleen besmettelijk is voor dieren.

Biologische agentia: bijlagen codex aangepast

Het koninklijk besluit van 23 november 2020, verschenen in het Belgisch Staatsblad van 26 november 2020, wijzigt de bepalingen over biologische agentia van de codex. 

Chirurgisch masker of FFP-masker?

Virussen worden overgedragen via neusvocht, speeksel en druppeltjes die we uitstoten bij het praten, hoesten of niezen. Welk type beschermingsmasker kan men best gebruiken: een chirurgisch masker of een FFP-masker? Het Franse Institut national de recherche et de sécurité (INRS) geeft een antwoord op deze vraag.