Digitalisering en automatiseringstechnologieën kunnen de arbeidsomstandigheden op verschillende manieren beïnvloeden. Het gebruik ervan op de werkplek roept nieuwe ethische vragen op. Een rapport van Eurofound, de Europese Stichting tot verbetering van de levens- en arbeidsomstandigheden, bespreekt die ethische aspecten en brengt relevante Europese en nationale beleids- en regelgevingsinitiatieven in kaart.
Het Europees Agentschap voor veiligheid en gezondheid op het werk (EU-OSHA) heeft onderzoek gedaan naar nieuwe vormen van management op basis van kunstmatige intelligentie (AI) en de gevolgen daarvan voor de veiligheid en gezondheid op het werk.
Artificiële intelligentie heeft tot doel de mens te helpen beslissingen te nemen of dat zelfs in zijn plaats te doen. Het is echter belangrijk te verduidelijken in welke gevallen bepaalde beslissingen – indien die gevolgen hebben voor de veiligheid op het werk – door artificiële intelligentie genomen mogen worden.
Het Europees Agentschap voor veiligheid en gezondheid op het werk (EU-OSHA) organiseerde een groot onderzoeksproject waarin deskundigen en beleidsmakers uit heel Europa samengebracht werden om de waarschuwings- en bewakingsbenaderingen voor de vroegtijdige opsporing van nieuwe risico’s en werkgerelateerde ziekten te onderzoeken. Het agentschap publiceerde onlangs het rapport van dit project.