Artikel

Werken met operationele technologie in een geconnecteerde wereld

Operationele technologie (OT) werkte vroeger doorgaans geïsoleerd en was niet verbonden met het internet of een intern IT-netwerk. De grens tussen OT en IT vervaagt echter, wat nieuwe uitdagingen met zich meebrengt. Hoe komt dat? Wat zijn de verschillen tussen OT en IT? En hoe zorg je voor een succesvolle samenwerking tussen beide?

Normontwerpen over beveiliging in bedrijven

Momenteel worden twee normontwerpen over beveiliging (security) opgesteld: ISO 22340 over de architectuur van het beveiligingsmanagement en ISO 22342 over het beveiligingsplan. Deze toekomstige normen moeten helpen om good practices op het vlak van beveiliging in bedrijven te structureren en te homogeniseren.

Ransomware

Als men de krant opent, is de kans groot dat er iets te lezen staat over cyberaanvallen. Vooral cyberaanvallen met ransomware zijn vandaag de dag alomtegenwoordig. Daarbij worden computers en opgeslagen gegevens vergrendeld, waarna gebruikers losgeld moeten betalen om hun bestanden en systemen terug te krijgen.

In de praktijk: beveiliging en opdrachten van preventieadviseurs

Serge Marlier, directeur van de preventiedienst van de provincie Henegouwen, put uit zijn ervaring als preventieadviseur om enkele bedenkingen met ons te delen. Behoort beveiliging tot het takenpakket van preventieadviseurs? Deze tekst is gebaseerd op zijn exposé voor het colloquium 2017 van de ARCoP met als titel "L’intégration de la notion de sûreté (security) dans les missions du conseiller en prévention".

Recordaantal camera’s op de werkvloer

Maar liefst 1.275 Belgische bedrijven dienden het voorbije jaar een aanvraag in om camera's te mogen plaatsen op de werkvloer. Dat is een record. Blijkbaar laten de bedrijven zich niet afschrikken door de strenge regelgeving over het gebruik van camera’s op het werk. 

Steeds meer camera’s op de werkvloer

Uit een analyse van het Neutraal Syndicaat voor Zelfstandigen (NSZ) blijkt dat het aantal camera’s op de werkplek flink in de lift zit. In de eerste tien maanden van 2014 was er zelfs een toename van 38% ten opzichte van 2013.

Nieuw bekwaamheidsattest voor privébewakers uitzonderlijk vervoer

Sinds 2010 wordt uitzonderlijk vervoer niet langer begeleid door de politie, maar wel door private bewakingsfirma’s. Voortaan moeten de bewakingsagenten die uitzonderlijke transporten begeleiden over een bekwaamheidsattest beschikken.

Hoe de bescherming van de politiediensten in gevaarlijke bedrijven verbeteren?

Elke dag moeten politieagenten dringende interventies uitvoeren op locaties waarvan ze de risico’s niet kennen. Het gebrek aan informatie, opleiding en bescherming, maar ook de opeenstapeling van de interventielocaties leiden ertoe dat de agenten worden blootgesteld aan talrijke, moeilijk te controleren gevaren. Marianne Hermant verdiepte zich tijdens haar opleiding als preventieadviseur (niveau 2) in deze problematiek. En zij trok ook een aantal lessen.

Ladingzekering

Het gebeurt wel eens dat het wegverkeer muurvast zit doordat een vrachtwagen zijn lading verloren heeft. De kostprijs van deze files en van de schade aan de lading kan enorm oplopen. Het voorkomen van dit soort incidenten is dus op zijn plaats. Maar om aan preventie te doen dient het risico goed gekend te zijn. Willy Van Praet, Belgisch vertegenwoordiger bij de werkgroep van de Europese Commissie, inzake ladingzekering legt een aantal methodes uit.