Wetgeving

Schouderaandoeningen door mechanische trillingen niet langer erkend

Het koninklijk besluit van 13 november 2023 schrapt schouderaandoeningen door mechanische trillingen uit de lijst van erkende beroepsziekten.

Drie nieuwe beroepsziekten op de lijst

Op 9 augustus 2022 verscheen een koninklijk besluit dat drie nieuwe ziekten toevoegt aan de lijst van beroepsziekten: eierstokkanker veroorzaakt door asbest, systeemsclerose veroorzaakt door het inademen van stof dat kristallijn silica bevat, en uveaal melanoom veroorzaakt door blootstelling aan ultraviolette straling.

Covid-19: nieuwe code in de beroepsziektelijst

De code 1.404.05 werd toegevoegd aan de beroepsziektelijst. Deze nieuwe code betreft werknemers die geen zorgpersoneel zijn en die de Covid-19-ziekte hebben doorgemaakt na een uitbraak van het SARS-CoV-2-virus op de werkvloer.

Covid-19: erkenning als beroepsziekte uitgebreid naar cruciale sectoren

Covid-19 was al erkend als beroepsziekte voor werknemers die actief zijn in de gezondheidszorg. Deze erkenning wordt nu uitgebreid naar werknemers die werkzaam waren in de cruciale sectoren tussen 18 maart en 17 mei 2020. Het uitvoeringsbesluit is verschenen in het staatsblad van 8 juli 2020. 

Asbestfonds vergoedt slachtoffers van een asbestgerelateerde ziekte

Het Asbestfonds vergoedt slachtoffers die een asbestgerelateerde ziekte hebben opgelopen, of het nu komt door een beroepsmatige blootstelling of niet (bv. familie of buurtbewoners van asbestverwerkende industrie). Het gaat om ziekten zoals mesothelioom en asbestose. Door een wetswijziging uit mei 2019 zijn daar ook long- en larynxkanker veroorzaakt door asbest aan toegevoegd.

Schadeloosstelling arbeidsongevallen en beroepsziekten uitgebreid naar werkplekleren

De wet van 21 december 2018 houdende diverse bepalingen inzake sociale zaken, breidt het toepassingsgebied van een aantal wetten i.v.m. de schadeloosstelling van arbeidsongevallen en beroepsziekten uit. Reden hiervoor is om voor een brede waaier aan personen die in het kader van hun opleiding werk verrichten, schadeloosstelling te voorzien in geval van een arbeidsongeval of een beroepsziekte.

Pilootproject ergonomische interventie bij rugziekten

Het Fonds voor Beroepsziekten (FBZ) heeft sinds begin 2013 de mogelijkheid heeft om pilootprojecten op te zetten rond beroepsgebonden aandoeningen. Begin mei 2013 werd dan een eerste project aangekondigd.

KB rond pilootprojecten beroepsziekten

Het Koninklijk besluit van 29 januari 2013 tot vaststelling van de voorwaarden onder dewelke het Beheerscomité van het Fonds voor de beroepsziekten kan beslissen om een pilootproject op te zetten inzake preventie, teneinde de verergering van een ziekte te voorkomen, verscheen in het Staatsblad van 27 februari 2013.

Tuberculose erkend als beroepsziekte voor meer categorieën werknemers

Tuberculose, een ziekte die jarenlang verdwenen leek, rukt opnieuw op in ons land. Daarom wordt de aandoening nu ook erkend als beroepsziekte voor werknemers in de  publieke sector. Dankzij dit KB kan tuberculose bij veel meer mensen sneller en eenvoudiger erkend worden als beroepsziekte dan voordien het geval was.

Hypothenar hamer syndroom opgenomen in lijst beroepsziekten

Het ‘hypothenar hamer syndroom’ is sinds 18 januari 2013 erkend als beroepsziekte en wordt bijgevolg opgenomen in de officiële lijst van beroepsziekten van het Fonds voor de beroepsziekten (FBZ).