De arbeidsartsen hebben van de overheid controletaken gekregen om te helpen verzekeren dat de werkgevers de maatregelen toepassen om de verspreiding van het SARS-CoV-2-virus te beperken. Maar is dat wel een goed idee?
Volgens Eurogip, een Franse instelling die arbeidsongevallen en beroepsziekten op Europees niveau onderzoekt, werkt de Europese Unie aan een nieuwe strategie inzake veiligheid en gezondheid op het werk (VGW).
Groot-Brittannië heeft een stevige reputatie opgebouwd op het vlak van veiligheid en gezondheid op het werk. Het aantal arbeidsongevallen ligt er een stuk lager dan het Europese gemiddelde en de Britse Health and Safety Executive (HSE, de overheidsinstantie die deze problematiek beheert) geniet wereldwijd een solide reputatie. Maar wat staat er te gebeuren wanneer het land de Europese Unie verlaat?
De Europese Arbeidsautoriteit, opgericht door de Europese Unie, wordt ingezet bij de handhaving van de Europese regels inzake werk en sociale zekerheid.
De maatregelen in het kader van de noodplanning rond nucleaire sites zijn afhankelijk van de vastgelegde noodplanningszones. Eén van de maatregelen uit de noodplanning is het ter beschikking stellen van jodiumtabletten in 'collectiviteiten', zoals scholen, sportcentra maar ook bedrijven. De bewaring en de verdeling van de tabletten behoort in dat geval tot de verantwoordelijkheid van de werkgever.
In november 2018 zal voor een duizendtal werknemers uit de ziekenhuis- en banksector, die met een burn-out kampen of in de gevarenzone verkeren, een pilootproject van start gaan. Zij zullen de kans krijgen een begeleidingstraject op maat te volgen.
Een KB van 22 februari 2018 wijzigt diverse koninklijke besluiten in het kader van het toezicht op het welzijn op het werk in de schoot van het ministerie van Landsverdediging.
Jean-Claude Juncker, voorzitter van de Europese Commissie, stelt voor om een supranationale organisatie in het leven te roepen die zal toezien op de naleving van de arbeidswetgeving in de lidstaten. In 2018 zal een gedetailleerd voorstel worden ingediend.
De Belgische nationale strategie voor welzijn op het werk werd voorgesteld tijdens de Europese week voor veiligheid en gezondheid (van 24 tot 28 oktober). Het is de uitvoering in België van het strategisch EU-kader voor gezondheid en veiligheid op het werk 2014-2020.
Recent publiceerde de federale overheidsdienst Werkgelegenheid, Arbeid en Sociaal Overleg het ‘Belgisch nationaal profiel voor veiligheid en gezondheid op het werk’. Waar gaat het over?