Onderzoek

Belgen aan het scherm gekluisterd op de werkvloer

Een kwart van de Belgen besteedt de volledige werktijd of het grootste deel ervan aan het werken met een computer, tablet of smartphone. Dat blijkt uit cijfers van Statbel, het Belgische statistiekbureau.

Toenemende gezichtsproblemen bij 16- tot 24-jarigen

De Association nationale pour l'amélioration de la vue (Asnav – Frankrijk) trekt aan de alarmbel: de hoge blootstelling aan beeldschermen heeft gevolgen voor het gezichtsvermogen van 16- tot 24-jarigen (o.a. moeilijkheden om ver te zien, bijziendheid en visuele vermoeidheid).

Impact van ergonomische maatregelen op kantoorwerkers

Onze economie heeft steeds meer nood aan kenniswerkers die het grootste deel van hun arbeidstijd op een bureaustoel voor een beeldscherm spenderen. Het is dan ook erg belangrijk dat een kantooromgeving aangepast wordt aan deze werknemers. Maar welke ergonomische maatregelen leveren de beste resultaten op?

Veroorzaken tabletcomputers MSA aan nek en schouders?

De tabletcomputers met touchscreen, waarvan de Ipad van Apple wellicht de bekendste is, zijn aan een fenomenale opmars bezig. In 2010 werden 'slechts' 17,6 miljoen tabletcomputers verkocht, in 2011 al drie keer zoveel. De tablets worden voor meer en meer toepassingen gebruikt en duiken steeds vaker op. Maar hoe zit het met het ergonomisch aspect? Levert het gebruik van een tablet en grotere kans op musculoskeletale aandoeningen (MSA) op dan PC's of laptops?

Hoe gezond is beeldschermwerk?

Tussen 1994 en 2004 hebben 13060 beeldschermwerkers via een gestandaardiseerde vragenlijst deelgenomen aan een onderzoek van Premed over beeldschermwerk. Premed is een regionale externe dienst voor preventie en bescherming op het werk uit Leuven. Prevent kon de resultaten inkijken.