Het aantal coronabesmettingen stijgt opnieuw. De sociale partners van de Hoge Raad voor Preventie en Bescherming op het Werk herinneren eraan dat er twee belangrijke middelen kunnen worden ingezet: vaccinatie en de generieke gids.
De Wereldgezondheidsorganisatie geeft de hoogste prioriteit aan de uitbraak van het apenpokkenvirus om verdere verspreiding te voorkomen. Hoewel er in België momenteel nog geen reden tot paniek is, is het goed om waakzaam te zijn. Externe preventiedienst Mensura legt uit wat men kan doen om een uitbraak op de werkvloer te vermijden.
Je kan met een behoorlijk gerust hart eten in het bedrijfsrestaurant. Dat blijkt tenminste uit de resultaten van de inspecties van het Federaal agentschap voor de veiligheid van de voedselketen (FAVV). De overgrote meerderheid van de grootkeukens is in orde wat betreft de voedselveiligheid. Slechts één keuken maakte het in 2014 echt te gortig en werd tijdelijk gesloten.
Het Duitse instituut voor veiligheid en gezondheid BAuA deed onderzoek naar de staat van het sanitair in bedrijven. De onderzoekers polsten naar de staat en het gebruik van de toiletten en de tevredenheid over het sanitair bij werknemers van kmo’s. Op die manier wilden de onderzoekers gegevens verzamelen om op basis daarvan, in een latere fase, aanbevelingen te kunnen doen. Hieronder volgen enkele opvallende resultaten van het onderzoek.
De hygiënegewoontes van de Belgische werknemers zijn voor verbetering vatbaar. Dat blijkt uit een onderzoek van leverancier van kantoortoebehoren Initial. Een van de opvallendste resultaten van de studie is dat de werknemers meer dan 35 uur per jaar in de toiletruimte van het bedrijf doorbrengen, dat is bijna een volle werkweek.
Infectieziekten worden niet enkel door contacten tussen mensen overgebracht, maar ook via oppervlakken die niet voldoende gereinigd zijn. Dat is volgens het Nederlandse Kennissysteem Infectieziekten en Arbeid (KIZA) een reden om hieraan, in het kader van een infectieziektepreventie, voldoende aandacht te besteden bij het schoonmaken.