Actueel

Preventiecampagne rond beroepsrisico’s voor brandweerlieden

De FOD Binnenlandse Zaken lanceert een preventiecampagne rond beroepsrisico’s voor brandweerlieden. Drie thema’s komen aan bod: respecteren van hygiëneregels tijdens een interventie, omgaan met agressie en behouden van een goede lichamelijke conditie. De campagne is ook gericht naar de hulpverleningszones, die aangemoedigd worden om hun personeel te ondersteunen.

Voedselveiligheid in grootkeukens

Je kan met een behoorlijk gerust hart eten in het bedrijfsrestaurant. Dat blijkt tenminste uit de resultaten van de inspecties van het Federaal agentschap voor de veiligheid van de voedselketen (FAVV). De overgrote meerderheid van de grootkeukens is in orde wat betreft de voedselveiligheid. Slechts één keuken maakte het in 2014 echt te gortig en werd tijdelijk gesloten.

Duitsland: Werknemers behoorlijk tevreden over toiletten op het werk

Het Duitse instituut voor veiligheid en gezondheid BAuA deed onderzoek naar de staat van het sanitair in bedrijven. De onderzoekers polsten naar de staat en het gebruik van de toiletten en de tevredenheid over het sanitair bij werknemers van kmo’s. Op die manier wilden de onderzoekers gegevens verzamelen om op basis daarvan, in een latere fase, aanbevelingen te kunnen doen. Hieronder volgen enkele opvallende resultaten van het onderzoek.

Belgische werknemers brengen jaarlijks 35 uur door op toilet

De hygiënegewoontes van de Belgische werknemers zijn voor verbetering vatbaar. Dat blijkt uit een onderzoek van leverancier van kantoortoebehoren Initial. Een van de opvallendste resultaten van de studie is dat de werknemers meer dan 35 uur per jaar in de toiletruimte van het bedrijf doorbrengen, dat is bijna een volle werkweek.

Meer hygiëne voor minder infectieziekten op de werkvloer

Infectieziekten worden niet enkel door contacten tussen mensen overgebracht, maar ook via oppervlakken die niet voldoende gereinigd zijn. Dat is volgens het Nederlandse Kennissysteem Infectieziekten en Arbeid (KIZA) een reden om hieraan, in het kader van een infectieziektepreventie, voldoende aandacht te besteden bij het schoonmaken.