Artikel

Hygiëneconcept bij de brandweer

Brandweermannen komen tijdens het bestrijden van brand in contact met rook, die schadelijke stoffen bevat. Om negatieve gezondheidseffecten te voorkomen, is het noodzakelijk dat de brandweer een goede hygiëneprocedure volgt. Adjunct-preventieadviseur Alexis De Regge laat ons kort kennismaken met het nieuwe hygiëneconcept van brandweerzone Oost (Oost-Vlaanderen).

Achtste versie generieke gids: wijzigingen

Naar aanleiding van de maatregelen die genomen werden door het overlegcomité van 17 november 2021, voerden de sociale partners van de Hoge Raad voor Preventie en Bescherming op het Werk enkele wijzigingen door aan de generieke gids. Op 22 november verscheen de achtste versie van de gids. De nadruk ligt vooral op de luchtkwaliteit en op het feit dat het mondmasker opnieuw vaker gedragen moet worden. Wat werd aangepast?

Nieuw in ADR 2021: UN-nummer 3549 voor vast medisch afval van categorie A

Het afval dat de verzorging van patiënten die besmet zijn met categorie A-virussen met zich meebrengt, moet verpakt worden volgens zeer strenge voorwaarden om te vermijden dat mensen besmet geraken tijdens het transport of de verwerking ervan. Dit geldt ook voor categorie A-afval dat alleen besmettelijk is voor dieren.

Corona: ontsmetten werkoppervlak na besmetting

Een werknemer is besmet met het coronavirus. Hij/zij gaat uiteraard in ziekteverlof, maar best wordt ook het werkoppervlak nog eens extra ontsmet. Welke producten dient men te gebruiken? Arts-specialist in de arbeidsgeneeskunde Edelhart Kempeneers beantwoordt deze vraag.

Werken in of met verontreinigde bodem

Voor veilig en gezond werken in en of met verontreinigde bodem bestaan er protocollen. Er zijn echter een aantal knelpunten bij de risicoanalyse van chemische agentia. Steven Verpaele geeft tekst en uitleg.

Propere handen

De meest voor de hand liggende manier om de verspreiding van ziektekiemen tegen te gaan, is je handen regelmatig wassen. Om je handen goed proper te krijgen, moet je ze vooral lang genoeg wassen. Of je daarbij warm of koud water gebruikt, maakt vermoedelijk geen verschil.

 

Onderzoek herinnert aan het belang van hygiëne in de strijd tegen de resistentie van bacteriën

Tot niet zo lang geleden geloofde men dat twee bacteriën die verantwoordelijk zijn voor verschillende aandoeningen, waaronder keelontsteking, niet lang konden overleven buiten het menselijk lichaam. Amerikaanse wetenschappers hebben nu ontdekt dat ze veel langer kunnen overleven dan eerder gedacht. Deze ontdekking bevestigt het belang van hygiëne op de werkplek.

Verfspuiten: gezondheidsgevaren en risico’s

Verfspuiten is een techniek die in heel veel bedrijven toegepast wordt om goederen van een likje verf te voorzien. Er bestaan verschillende verfspuittechnieken die elk hun eigen risico’s hebben. Hieronder een overzicht van de grootste gezondheidsrisico’s waarmee werknemers worden geconfronteerd in verfspuiterijen en enkele mogelijke preventiemaatregelen.

Legionella: nog altijd actueel

Met de regelmaat van de klok duiken in de pers berichten op over legionella. Begin juni was het weer zover. In het Waalse Moustier overleed de conciërge van een zwembad aan de gevolgen van legionella. Ook in het zwembad van Verviers werd een legionellabesmetting vastgesteld. Naar aanleiding van deze feiten zetten we de regels rond legionella nog eens op een rijtje.

Agrovoeding en metaalnijverheid: bekleding van antislipvloeren

De ongevallen als gevolg van vallen door uitglijden vertegenwoordigen ongeveer 10% van alle arbeidsongevallen. Uit dit cijfer alleen al blijkt dat een goede vloerbekleding onmisbaar is. Er werden al diverse onderzoeken gevoerd op het gebied van slippreventie, vooral in de sectoren van de agrovoeding en de metaalnijverheid. Zij worden het sterkst getroffen door dit soort risico’s.