Naar aanleiding van een voorlopig akkoord tussen de Raad van de Europese Unie en het Europees Parlement over strengere regels voor blootstelling aan asbest, en de wijziging aan titel 3 Asbest van boek VI van de codex, sprak Prevent met Maarten Van Buel, voorzitter van de Vereniging Asbestverwijderende Bedrijven.
Het Europees Parlement en de lidstaten moeten een standpunt innemen over het voorstel van de Europese Commissie om de asbestrichtlijn te herzien. De voorgestelde revisie heeft als doel de grenswaarde voor beroepsmatige blootstelling te verlagen van 100.000 naar 10.000 vezels/m³. Het Europees Vakbondsinstituut (ETUI) rapporteert over de stand van zaken.
Op 8 december 2022, heeft de Raad van ministers van Werkgelegenheid zijn standpunt bepaald over een voorstel om de EU-wetgeving ter bescherming van werknemers tegen de risico's van asbest aan te scherpen. De Raad heeft verzocht om lagere blootstellingsniveaus en een gevoeligere methode om asbestvezels te tellen.
Na België en Nederland zou ook Frankrijk van plan zijn kankers die verband houden met de blootstelling aan asbest, als beroepsziekten te erkennen. Het Anses, het Franse nationale agentschap voor volksgezondheid, kwam in een studie tot de conclusie dat er een bewezen oorzakelijk verband bestaat tussen eierstok- en strottenhoofdkanker en beroepsmatige blootstelling aan asbest.
In haar mededeling ‘Towards an asbestos-free future’ van 28 september 2022 stelt de Europese Commissie een globale strategie voor de bestrijding van asbest voor, gaande van een verlaging van de grenswaarde voor beroepsmatige blootstelling over veilige asbestverwijdering tot de verwerking van asbestafval. Die maatregelen kaderen binnen de resolutie van het Europees Parlement van 20 oktober 2021 betreffende de bescherming van werknemers tegen asbest.
In november 2021 werd een zelfstandige bouwvakker beboet voor het verwijderen van asbest in een pub in Wiltshire (Verenigd Koninkrijk) zonder daarvoor de adequate voorzorgsmaatregelen te nemen. Bovendien beschikte de man niet over de nodige vergunning.
Voor een regulatie van carcinogenen is het noodzakelijk om de effecten te kennen, in het bijzonder om te weten of er een drempelwaarde is voor het optreden van die effecten. Dit artikel werpt een licht op deze bijzonder moeilijke materie, die al zestig jaar tot hevige discussies en verschillende standpunten leidt.
Werkgevers moeten hun werknemers beschermen tegen blootstelling aan asbest. De Vlaamse Regering wil echter verder gaan en alle asbest verwijderen uit Vlaanderen tegen 2040. Men heeft alvast een eerste stap gezet met het sloopopvolgingsplan om selectief slopen te stimuleren.
De grenswaarden voor beroepsmatige blootstelling voor de chemische agentia zijn vastgelegd door het KB Chemische agentia. Deze grenswaarden worden regelmatig aangepast aan nieuwe wetenschappelijke inzichten om de bescherming van de werknemers verder te verbeteren. De aanpassing van de grenswaarden gebeurt in fasen waarbij ook een publieke raadpleging georganiseerd wordt om de technische en economische haalbaarheid na te gaan.
Asbest is nog aanwezig in sommige gebouwen of installaties. Bij een incident kan de asbest vrijkomen en zo extra risico's inhouden voor de hulpverleners en omwonenden. De aanpak van asbestincidenten vergt daarom extra beschermingsmaatregelen en een goede coördinatie tussen de betrokken hulpverleningsdiensten.