Werknemersinformatie

Leren uit ongevallen - Verkeer en voetgangers gescheiden

Een voetganger in een magazijn raakte zwaar gewond bij een aanrijding door een heftruck. De heftruckbestuurder zag de vrouw niet aankomen die door de toegang voor voertuigen liep.

Quiz: Hebben rekken en pallets nog geheimen voor jou?

Heb je het artikel over rekken en pallets goed gelezen? Test jouw kennis aan de hand van deze test. Voor elke vraag kan je meerdere antwoorden geven.

Instructiefiche: hoe een pallet veilig behandelen?

Instructiefiche: hoe een pallet veilig behandelen?

Hoewel duizenden arbeiders er elke dag mee omgaan, blijven pallets gevaren opleveren. Voordat dat je ze manipuleert, moet je de nodige voorzorgsmaatregelen nemen. Bij het behandelen blijft altijd waakzaamheid geboden.

Instructiefiche: Hoe het risico op vallen op de begane grond vermijden?

Een val op de begane grond is het gevolg van verschillende risicofactoren. Jij kan zelf het risico op een ongeval verminderen. Hier vind je enkele initiatieven die je kan nemen.

Quiz: Weet jij hoe je val- en struikelpartijen kan voorkomen ?

 Met deze quiz kan je je kennis testen over vallen en struikelen. Voor elke vraag zijn meerdere antwoorden mogelijk.

Uitglijden, struikelen en vallen

Valpartijen zijn een van de belangrijkste oorzaken van ongevallen op het werk. En het gaat niet enkel om lichte ongevallen. In sommige gevallen kan een valpartij zelfs fataal zijn. Hoe kan je ze voorkomen?

Instructiefiche: voorkom vallen!

Struikelen, uitglijden, vallen… Het lijkt allemaal zo banaal! Wanneer er zich zo’n ongeval zonder hoogteverschil voordoet, denken we vaak aan een persoonlijke onhandigheid. Soms lachen we er zelfs mee. Toch komen dergelijke ongevallen regelmatig voor, en soms hebben ze zelfs ernstige gevolgen.

Onderhoudswerken in een zone met voertuigen

Situaties Goed/Fout. Risico’s bij onderhoudswerken in een zone waar voertuigen rijden.

Opgepast rond laadkaaien

In de meeste magazijnen zijn laadkaaien aanwezig om goederen aan- en af te voeren. Rondom die  laadkaaien is er heel wat bedrijvigheid, en dat brengt ook heel wat risico's met zich mee. Valpartijen vormen een van de grootste risico's, maar er zijn ook nog de aan- en afrijdende voertuigen, de risico's door het tillen en verplaatsen van lasten,....

Voetgangers opgelet: een bedrijventerrein kan behoorlijk gevaarlijk zijn

Op de werkvloer is er heel wat bedrijvigheid. Werknemers lopen er door elkaar, heftrucks en vrachtwagens rijden af en aan,... De zwakke weggebruikers moeten dus bijzonder aandachtig zijn, het risico op aanrijdingen is immers niet ondenkbaar. En wanneer een voertuig je aanrijdt, kan dit levensbedreigende letsels veroorzaken.