De groeiende behoefte aan persoonlijke en huishoudelijke diensten leidde de laatste jaren tot een flinke groei van de dienstenchequesector. De sector wordt echter met verschillende uitdagingen geconfronteerd, waaronder de bescherming van het welzijn op het werk.
Het Europees Agentschap voor veiligheid en gezondheid op het werk (EU-OSHA) verspreidt informatie over veiligheid en gezondheid op het werk via de website www.oshwiki.eu. Een OSHwiki-artikel (enkel beschikbaar in het Engels) geeft tips om te communiceren over werkgerelateerde veiligheids- en gezondheidsonderwerpen via sociale media.
De aanwezigheid van een huisdier op de werkvloer blijft eerder de uitzondering dan de regel. Als het al voorkomt, is dat meestal in start-ups. Nochtans biedt het heel wat voordelen. Maar wie zijn huisdier wil meenemen, praat daar best eerst over en moet ervoor zorgen dat iedereen ermee instemt.
In België zijn valpartijen goed voor 17,5% van alle arbeidsongevallen. Daarmee is vallen de op twee na belangrijkste oorzaak van arbeidsongevallen, na verlies van controle over een machine en bewegen van het lichaam leidend tot uitwendig letsel.
De CNESST (commissie voor normen, rechtvaardigheid, gezondheid en veiligheid op het werk in Quebec) onderzocht een ongeval met een technicus die een interventie uitvoerde in een fabriek. Onder andere slecht gestapelde balen en een onveilige circulatiezone hebben ervoor gezorgd dat de werknemer verpletterd raakte onder een baal geperst aluminium van meer dan een halve ton.
December is voor heel wat kleinhandelszaken een zeer drukke maand. Om het werk de baas te kunnen, nemen veel werkgevers tijdelijke werknemers of uitzendkrachten in dienst. Buiten de feestperiode is het werkritme al vrij hoog, maar in december neemt dit uitzonderlijke proporties aan, waardoor werknemers meer risico op letsels lopen.
In 2017 leidde een verkeerde plaatsing van de sanitaire installaties tot een arbeidsongeval op een werkplaats in Canada. Het bouwbedrijf in kwestie kreeg een geldboete van $ 70.000 opgelegd omdat het geen zorg gedragen had voor de gezondheid en de veiligheid van de werknemer.
Als we het hebben over smeerputten, denken we vaak aan vuile, slecht verlichte en nauwelijks afgedekte putten. Vroeger waren het weinig comfortabele werkomgeving waarin de veiligheid vaak te wensen overliet. Belgische cijfers ontbreken, maar in Frankrijk gebeuren er jaarlijks nog altijd 30 tot 35 ernstige arbeidsongevallen in en rond een smeerput.
De ideale vloerbekleding bestaat niet, ook niet in een administratief milieu, waar de gebruiksomstandigheden minder veeleisend zijn. In dit artikel gaan we na aan welke criteria een betrouwbare vloer moet beantwoorden in een niet-industriële toepassing. Waar letten we op?