De Europese enquête over arbeidsomstandigheden (of European Working Conditions Survey - EWCS) van Eurofound biedt sinds 1990 een inzicht in hoe werknemers hun arbeidsomstandigheden ervaren. De resultaten van de enquête 2021 wijzen erop dat 31% van de bevraagde Belgische werknemers meent dat hun werk risico's met zich meebrengt voor hun gezondheid of veiligheid.
Door de gezondheidscrisis heeft telewerk op grote schaal ingang gevonden (27% in januari 2021 t.o.v. 4% in 2019). Het Franse ministerie van Werk heeft onderzoek gedaan naar de impact van de Covid-19-crisis op de arbeidsomstandigheden en het telewerk.
Meer dan acht op de tien Belgische bedrijfskantoren zijn nog niet aangepast aan de veranderde noden van het nieuwe werken, waarbij werknemers kiezen tussen thuiswerk of werken op kantoor. Dat toont een onderzoek van advieskantoor BDO bij 150 bedrijven aan.
Vrouwen, migranten en LHBTI-werknemers lopen meer risico op het ontstaan van werkgerelateerde musculoskeletale aandoeningen (MSA). In een nieuw rapport van het Europees Agentschap voor veiligheid en gezondheid op het werk (EU-OSHA) wordt vastgesteld waarom zij dikwijls in slechtere omstandigheden werken, die deze aandoeningen in de hand werken.
In 2018 werkte 5,2% van de Europeanen meestal thuis. Het afgelopen decennium blijft dit percentage telkens hangen rond de 5%. Occasioneel thuis werken daarentegen kende wel een grote stijging.
De Franse autoriteit die bevoegd is voor discriminatie op het werk, ontvangt regelmatig klachten over door werkgevers gestelde eisen op het vlak van uiterlijk. Daarom heeft deze instantie in oktober 2019 een referentiedocument opgesteld over de regels met betrekking tot het fysieke voorkomen op het werk die men in acht moet nemen.
Steeds meer werknemers leiden aan een chronische aandoening. Toch krijgt in de EU slechts een op de drie werknemers met een chronische ziekte waarvan hij/zij beperkingen ondervindt bij het uitvoeren van zijn/haar dagelijkse activiteiten, een werkplek die aangepast is aan zijn/haar noden. Deze bevindingen blijken uit een rapport van Eurofound uit oktober 2019.
Het Belgische statistiekbureau Statbel bevroeg in 2018 meer dan 27.000 18- tot 64-jarigen over hun werk-privébalans. Een derde van de deelnemers gaf aan moeilijkheden te ondervinden om hun werk- en gezinsleven te combineren.
Uit een onderzoek van hr-dienstverlener Securex bij 1552 loontrekkende Belgen blijkt dat 21% van de werknemers zich soms verveelt op het werk. 5,6% zou zelfs een verhoogd risico op bore-out hebben.
Uit een Deens onderzoek blijkt dat het risico op ongevallen verhoogt door nacht- of avondwerk. De onderzoekers baseerden hun conclusies op de vergelijking van gegevens over de werktijden van werknemers met algemene ziekenhuisdata over ongevallen.