Artikel

Psychosociale risico’s en federale ambtenaren

Een omzendbrief, gepubliceerd op 30 juni 2023, bevat aanbevelingen voor een betere toepassing van de bepalingen over de analyse van psychosociale risico’s op het werk bij federale overheidsinstellingen.

Geweld en intimidatie: België ratificeert Verdrag nr. 190

Op 21 juni 2019 introduceerde de Internationale Arbeidsorganisatie (IAO) Verdrag nr. 190 betreffende geweld en intimidatie. Dat verdrag is het eerste internationale verdrag dat recht geeft op een intimidatie- en geweldloze werkomgeving voor alle werknemers. België ratificeerde het verdrag in 2023.

Aanwijzing vertrouwenspersonen: voorontwerp van wet

De ministerraad van 16 juni 2023 keurde een voorontwerp van wet houdende diverse arbeidsbepalingen goed. Dat voorontwerp omvat wijzigingen aan de bepalingen over de aanstelling van vertrouwenspersonen in de Welzijnswet van 4 augustus 1996.

Erkenning van werkgerelateerde psychische aandoeningen in Europa

Hoewel vandaag algemeen wordt aangenomen dat de arbeidsomstandigheden een impact kunnen hebben op de mentale gezondheid van werknemers, is men het er in Europa nog lang niet over eens of psychische stoornissen erkend moeten worden als werkgerelateerde aandoeningen. Eurogip, een Franse organisatie die gespecialiseerd is in verzekeringen tegen arbeidsongevallen en beroepsziekten, geeft een stand van zaken.

Psychosociale risico’s en musculoskeletale aandoeningen nemen toe

Het rapport over de arbeidsomstandigheden in België laat zowel positieve als negatieve ontwikkelingen zien: psychosociale risico’s en musculoskeletale aandoeningen nemen toe, kwaliteit van werk gaat achteruit maar de kwaliteit van tewerkstelling stijgt.

De vertrouwenspersoon

Een vertrouwenspersoon is het contactpunt voor werknemers als er zich problemen voordoen die te maken hebben met psychosociale risico’s op het werk. De vertrouwenspersoon luistert, adviseert en bemiddelt. De aanwijzing, rol en taken van de vertrouwenspersoon zijn vastgelegd in de wetgeving welzijn op het werk.

De werkplek aanpassen aan de jonge generaties

Op theconversation.com zijn de resultaten terug te vinden van twee enquêtes die in 2022 werden gehouden onder studenten van enkele Franse managementscholen (respectievelijk 3481 en 2616 respondenten). De studie benadrukt het belang van sociale verbondenheid en innovatieve managementpraktijken om jonge generaties aan hun bedrijf te binden en gemotiveerd te houden. 

Geweld tegen personeelsleden van hulpverleningszones: ministeriel omzendbrief

Op 20 januari 2023 vaardigde de Minister van Binnenlandse zaken een omzendbrief uit betreffende geweld tegen operationele personeelsleden van hulpverleningszones.

WHO en IAO: oproep om mentale gezondheidsproblemen op het werk aan te pakken

Op 10 oktober vond de Werelddag Geestelijke Gezondheid plaats. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) en de Internationale Arbeidsorganisatie (IAO) maakten twee nieuwe publicaties beschikbaar om mentale gezondheidsproblemen aan te pakken: richtlijnen rond mentale gezondheid op het werk (WHO) en een beleidsnota (IAO/WHO).

Hoe bijdragen tot een veilig leefklimaat in de residentiële zorg?

Door het toenemende geweld tegen hulpverleners wordt het psychosociaal welzijn in de zorg een steeds grotere uitdaging. Hoe kunnen preventieadviseurs een actievere rol spelen binnen residentiële voorzieningen, en dat vooral op afdelings- of leefgroepniveau?