Het rapport over de arbeidsomstandigheden in België laat zowel positieve als negatieve ontwikkelingen zien: psychosociale risico’s en musculoskeletale aandoeningen nemen toe, kwaliteit van werk gaat achteruit maar de kwaliteit van tewerkstelling stijgt.
Een vertrouwenspersoon is het contactpunt voor werknemers als er zich problemen voordoen die te maken hebben met psychosociale risico’s op het werk. De vertrouwenspersoon luistert, adviseert en bemiddelt. De aanwijzing, rol en taken van de vertrouwenspersoon zijn vastgelegd in de wetgeving welzijn op het werk.
Op theconversation.com zijn de resultaten terug te vinden van twee enquêtes die in 2022 werden gehouden onder studenten van enkele Franse managementscholen (respectievelijk 3481 en 2616 respondenten). De studie benadrukt het belang van sociale verbondenheid en innovatieve managementpraktijken om jonge generaties aan hun bedrijf te binden en gemotiveerd te houden.
Op 20 januari 2023 vaardigde de Minister van Binnenlandse zaken een omzendbrief uit betreffende geweld tegen operationele personeelsleden van hulpverleningszones.
Op 10 oktober vond de Werelddag Geestelijke Gezondheid plaats. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) en de Internationale Arbeidsorganisatie (IAO) maakten twee nieuwe publicaties beschikbaar om mentale gezondheidsproblemen aan te pakken: richtlijnen rond mentale gezondheid op het werk (WHO) en een beleidsnota (IAO/WHO).
Door het toenemende geweld tegen hulpverleners wordt het psychosociaal welzijn in de zorg een steeds grotere uitdaging. Hoe kunnen preventieadviseurs een actievere rol spelen binnen residentiële voorzieningen, en dat vooral op afdelings- of leefgroepniveau?
Een rapport van EU-OSHA beschrijft de risico’s waarmee werknemers in de gezondheids- en sociale zorg te maken krijgen. De onderzoekers baseerden zich daarvoor op de gegevens uit de drie ESENER-enquêtes. Wat zijn de tendensen op het gebied van veiligheid en gezondheid in de sector? Wat zijn met name de ergonomische en psychosociale risico’s?
In het voorjaar van 2021 werd in België de Grote Werkplezierstudie uitgevoerd, een korte maar krachtige meting van het plezier dat medewerkers op de werkvloer ervaren. Een van de conclusies die in het oog springt, is dat werkplezier leeftijdsgebonden is: hoe ouder je wordt, hoe meer werkplezier je ervaart. Een opmerkelijke bevinding, maar klopt ze wel? En hoe valt dat dan te verklaren?
Een studente psychologie aan de Université Laval (Canada) voerde een onderzoek uit naar de mentale gezondheid van vrachtwagenchauffeurs uit Quebec die betrokken waren geweest bij een verkeersongeval waarbij iemand zich voor hun vrachtwagen had geworpen. Haar studie bevestigde niet dat vrachtwagenchauffeurs in deze situatie ernstigere psychische symptomen vertoonden dan degenen die een ongeval hadden gehad zonder zelfmoordpoging.
Met de zaak De Pauw werd het beroepsgeheim even brandend actueel. Naast enige paniek bij preventieadviseurs, preventieadviseurs psychosociale aspecten (PAPS’en) en vertrouwenspersonen, deed de berichtgeving ook heel wat vragen rijzen. Want hoe zit dat nu eigenlijk juist? En wie is in de professionele welzijnscontext tot het beroepsgeheim gehouden? De hoogste tijd dus voor een degelijke update. Voor u verder leest, alvast dit: paniek is nergens voor nodig, voorzichtigheid des te meer.