preventFocus: Gebruik van cytostatica in de ambulante zorg

preventFocus: Gebruik van cytostatica in de ambulante zorg
preventFocus magazine - april 2019  Cytostatica worden frequent gebruikt bij de behandeling van kanker. Het gebruik heeft mogelijk nadelige effecten op de gezondheid van de werknemer die in contact komt met deze middelen en hun uitscheidingsproducten.


De laatste jaren nemen de thuisverpleegkundige taken bij kankerpatiënten toe. Cytostatica worden opgestart in het ziekenhuis, maar worden bij de patiënt thuis afgesloten. In het thuismilieu ontbreken de faciliteiten en de organisatie van een ziekenhuis, waardoor de gezondheidsmedewerkers – voornamelijk de verpleegkundige, zorgkundige of huishoudhulp – risico lopen. Deze werknemers zijn zich vaak minder bewust van de mogelijke gezondheidsrisico’s. Bovendien wordt er minder gebruikgemaakt van persoonlijke beschermingsmiddelen.

Het artikel Gebruik van cytostatica in de ambulante zorg uit het aprilnummer van preventFocus geeft een overzicht van de gevaren en van de maatregelen die men kan nemen om zich tegen de gezondheidseffecten van cytostatica te beschermen.

preventFocus 
preventFocus is een maandelijks blad dat achtergrondinformatie verstrekt op een toegankelijke, praktische en gevarieerde manier: toelichting bij wetgeving, reportages, praktische artikels, besprekingen van studies, rapporten en onderzoeken, opiniestukjes, interviews, ... 
Meer info

Abonnees 
preventAssist- en preventEssentialsabonnees kunnen de artikelen online raadplegen. preventAssistabonnees ontvangen ook meteen een hardcopy van het magazine.