Werken in de detailhandel: geen verhoogd risico op besmetting met het SARS-CoV-2-virus

Werknemers in de detailhandel lopen geen verhoogd risico op besmetting met het SARS-CoV-2-virus. Tot die conclusie komt een studie uitgevoerd door de Berufsgenossenschaft Handel und Warenlogistik (BGHW) en de Bundesanstalt für Arbeitsschutz und Arbeitsmedizin (BAuA).

Onderzoek
Voor het onderzoek werd gebruikgemaakt van een enquête die afgenomen werd bij meer dan 300.000 werknemers, data-analyse van de ziektegegevens (Krankenkasse) en epidemiologische gegevens. De resultaten wijzen erop dat tussen half maart en eind oktober 2020 ongeveer 0,6 procent van de werknemers uit de detailhandel het virus opgelopen heeft. Dat percentage ligt lager dan het gemiddelde percentage voor de overeenkomstige leeftijdsgroep bij de algemene bevolking (0,8). Er zijn ook geen significante verschillen vastgesteld tussen de subsectoren in de detailhandel (bv. tussen de winkels met levensmiddelen die niet gesloten werden tijdens de lockdown en andere winkels).
 
Beschermingsmaatregelen
Volgens de onderzoekers wijzen deze resultaten erop dat de genomen beschermingsmaatregelen wel degelijk hebben gewerkt. De winkels hebben maatregelen toegepast zoals scheidingswanden, het ontsmetten van handen, extra schoonmaak en het dragen van mondkapjes. Ook contact tracing door het bedrijf zelf maakt deel uit van de coronamaatregelen.
 

 

: preventActua 07/2021