Vanaf 1 oktober wettelijk kader voor elektrische fietsen

Elektrische fietsen worden steeds populairder, ook om naar het werk te gaan. Net omdat elektrische fietsen zo populair geworden zijn, is een goed wettelijk kader een absolute noodzaak.


 

Nieuw wettelijk kader
Vanaf 1 oktober zullen er 3 categorieën elektrische fietsen, met hun eigenschappen en de bijhorende voorwaarden, onderscheiden worden.

Fietsen met een elektrische hulpmotor
Fietsen met een elektrische hulpmotor (≤ 250W en ≤ 25 km/u) beschikken enkel over trapondersteuning en hebben geen certificaat van overeenstemming (COC) nodig. Bij deze ‘conventionele’ elektrische fietsen geeft de motor enkel aandrijfkracht wanneer de bestuurder actief trapt.

Gemotoriseerde fietsen
Gemotoriseerde fietsen (≤ 1000W en ≤ 25 km/u) beschikken altijd over trapondersteuning maar kunnen ook zijn uitgerust met een motor die aandrijfkracht kan geven zonder dat de bestuurder actief trapt. Voor deze elektrische fietsen geldt een minimumleeftijd van 16 jaar. Voor deze categorie is een certificaat van overeenstemming nodig. Dit certificaat waarborgt dat het voertuig met de Europese technische voorschriften overeenstemt. Dit document moet op een veilige plaats bewaard worden, maar moet men niet op zak hebben bij verplaatsingen. Wanneer de motor ook aandrijfkracht kan geven zonder trappen, is er ook een verzekering nodig.

Speed pedelecs
Speed pedelecs (≤ 4000W en ≤ 45 km/u) zijn snelle elektrische fietsen waarbij de trapondersteuning niet stopt bij 25 kilometer per uur. Door zelf mee te trappen, kan de bestuurder snelheden tot 45 kilometer per uur halen. Speed pedelecs vallen daarom niet in de categorie van de ‘fietsen’ maar in die van de ‘bromfietsen’. Aangezien deze ‘fietsen’ beschouwd worden als ‘bromfietsen’, gelden ook de verkeersregels voor bromfietsen. Zo is er een (brom)fietshelm en een rijbewijs nodig. Ze moeten ook ingeschreven worden bij de DIV en een speciale, kleinere nummerplaat hebben.

Samenvattende tabel
In de tabel hieronder vind je de 3 verschillende types elektrische fietsen met hun eigenschappen en de bijhorende voorwaarden waar je rekening mee moet houden zoals: een rijbewijs, verzekering, nummerplaat, je veiligheid…

 

Tabel - Eigenschappen en gebruiksvoorwaarden van de 3 verschillende elektrische fietsen

 

 

Fiets met elektrische hulpmotor

Gemotoriseerde fiets

Bromfiets klasse speed pedelec

Vermogen

< 250 W

< 1000 W

< 4000 W

Snelheidsbeperking

< 25 km/u

< 25 km/u

< 45 km/u

Aandrijfkracht

Enkel trapondersteuning

Trapondersteuning

Trapondersteuning

Minimale leeftijd

neen

16 jaar

16 jaar

Helmplicht

neen

neen

fietshelm of bromfietshelm

Rijbewijs

neen

neen

rijbewijs AM (bromfiets) of B (wagen)

Verzekering

neen

- neen, indien enkel trapondersteuning

- ja, indien motor autonoom kan werken zonder trappen

- neen, indien enkel trapondersteuning

- ja, indien motor autonoom kan werken zonder trappen

Inschrijving en nummerplaat

neen

neen

ja

Certificaat van overeenstemming

neen

ja

ja

Verkeersregels

fietsen

fietsen

bromfietsen

Bron: FOD Mobiliteit

Wat verandert er op 1 oktober?
Mensen die met een snelle e-bike of speed pedelec rijden, hebben vanaf 1 oktober een rijbewijs (voor bromfiets of auto), inschrijving en nummerplaat nodig. Een verzekering is enkel nodig voor fietsen die een motor hebben die autonoom kan werken zonder dat de bestuurder trapt. Voor de ‘conventionele’ elektrische fietsen verandert er niets.

Nieuwe normen
Dit nieuwe wettelijk kader voor het gebruik van elektrische fietsen op de openbare weg, zal ook regelgeving bevatten voor beschermingsmiddelen. Een nieuwe norm voor de speed pedelec helm, waaraan het BIVV meewerkt, is in ontwikkeling. Het doel van die norm is om ervoor te zorgen dat de fietser bij een val tegen een hoge snelheid beter beschermd is. Daarbij moet de speed pedelec helm ook een vergelijkbaar comfort aanbieden ten opzichte van traditionele fietshelmen.

Bron: FOD Mobiliteit