Social media: do’s & don’ts

Facebook, Twitter, LinkedIn, … social media is de dag van vandaag alomtegenwoordig. Maar wat vaak vergeten wordt, is dat er verschillende risico’s verbonden zijn aan het gebruik ervan. Social media kan immers een grote impact hebben op ons privé- en werkleven. We zetten enkele do’s en don’ts voor jou op een rijtje.

Op het werk
Je werkgever publiekelijk bekritiseren is nooit een goed idee. Dat geldt dubbel en dik voor het spuien van kritiek over je werkgever op social media. Werknemers denken vaak dat het recht op privacy of vrije meningsuiting een ontslag in zulke situaties onmogelijk maakt. Maar, steeds vaker worden werknemers ontslagen omdat ze hun beklag gedaan hebben over hun werkgever op social media. Een werknemer kan niet om het even wat verspreiden via deze kanalen, zelfs al doet hij/zij dat buiten de arbeidsuren. De werkgever heeft immers een aantal rechten die in strijd lijken te zijn met die van de werknemer. Als eigenaar van de productiemiddelen – hij financiert de computers, internettoegang – kan de werkgever zich bijvoorbeeld beroepen op zijn eigendomsrecht. Daarnaast is, volgens de loyauteitsplicht, een werknemer zijn werkgever eerbied en achting verschuldigd. Tot slot is er ook nog de vertrouwelijkheidsplicht, die ervoor zorgt dat je als werknemer geen fabrieks- of zakengeheimen bekend mag maken.

Op reis
Omdat veel mensen in de vakantieperiode niet thuis zijn, stijgt in deze periode elk jaar weer het aantal inbraken. Social media maakt het inbrekers de laatste jaren nog gemakkelijker om hun inbraken te plannen. Veel mensen delen immers informatie over hun vakantieplannen op Facebook of een ander socialmediakanaal. Dit is echter nooit een goed idee, ook niet als je buiten de vakantieperiode op reis gaat. Kondig dus nooit aan wanneer je op vakantie vertrekt en post geen vakantiefoto’s terwijl je nog op reis bent. Ook is het verstandig om je niet in te checken op evenementen en locaties (zoals een festival of de luchthaven) via social media. Niet alleen je vrienden lezen mee, maar ook de vrienden van die vrienden. Als je het niet kan laten en je je vrienden toch wil laten mee genieten van je avonturen, pas je best eerst je privacyinstellingen aan.

Bij een verhuis
Een verhuis is vaak een heugelijke gebeurtenis die je met je vrienden wil delen. Maar ook hier geldt: deel niet zomaar alles over je nieuwe woonst via social media. Je beperkt je het best tot foto’s waarop niet teveel zichtbaar is; zorg er bijvoorbeeld voor dat je huisnummer niet in beeld komt en bedek de sloten. Vermeld ook nooit je adres. Met behulp van je adres en eventuele toekomstige posts over je afwezigheid (die je beter vermijdt) kunnen mensen met slechte bedoelingen immers gemakkelijker toeslaan. Een foto van je sleutel deel je beter niet. Sleutels waarvan er foto’s te vinden zijn op social media namaken met een 3D-printer, is namelijk een nieuwe trend onder inbrekers.

Tips voor meer privacy op Facebook
- Bescherm je tijdlijn.
- Stel in met wie je dingen deelt.
- Laat je niet inloggen door anderen.
- Accepteer niet zomaar iedereen als vriend.
- Selecteer in de privacyinstellingen dat tags eerst ter controle moeten worden aangeboden.


Bronnen: deredactie.be, lokalepolitie.be, nieuws.social, zimmo.be

: PreventActio 11/2017