Nachtwerkers gebaat met geel licht

Mensen die langdurig in ploegendienst werken, kunnen ’s nachts best bij geel licht werken. Dat blijkt uit de doctoraatstudie van chronobioloog Maan van de Werken. Geel licht zou immers de fysiologie het minst verstoren.

Mensen die 's nachts werken, hebben een verhoogd risico op ziekten als kanker, diabetes, overgewicht en depressie. Waarschijnlijk door verstoring van het dag/nachtritme dat door de biologische klok wordt bepaald. Een bekende factor bij de reactie van ons lichaam op nachtdiensten is kunstmatig licht. 'De blauwe component in wit licht houdt mensen beter wakker dan geel licht', vertelt Van de Werken. Zij liet daarom proefpersonen een nacht wakker blijven bij geel licht, wit licht en in het schemerdonker.

Melatonine
Ons lichaam maakt enkel 's nachts melatonine aan. Uit de studie blijkt dat wit licht het hormoon melatonine sterk onderdrukt, maar Van de Werken vond geen enkele relatie tussen slaperigheid en de melatonineconcentratie.
Die relatie was er wel met de huidtemperatuur. Deze neemt normaal gesproken 's nachts toe. Bij wit licht lag de huidtemperatuur echter aanzienlijk lager dan bij geel licht. Dat gele licht voorkwam ook de daling van de melatonineconcentratie. De onderzoekster concludeert dat het lichaam van de profpersonen bij geel licht een veel normaler nachtpatroon vertoonde dan bij wit licht.

Minder alert
Omdat geel licht de reacties van het lichaam in de nacht minder verstoort, is het mogelijk ook gezonder. Van de Werken raadt dan ook geel licht aan bij nachtwerk. Er is wel een belangrijke uitzondering: 'Met geel licht voelden de proefpersonen zich iets minder alert en dit strookt ook met de hogere huidtemperatuur. Voor werk dat grote alertheid vraagt, bijvoorbeeld bij luchtverkeersleiders, zou wit licht daarom beter kunnen zijn,' aldus de onderzoekster.

Bron: Werken en Veiligheid 
 

: PreventMail 2013/164