Mondmaskers en een warme werkomgeving

Een van de preventiemaatregelen in het kader van de Covid-19-pandemie is het dragen van een mondmasker. Tijdens de zomer kan dit echter gepaard gaan met thermische belasting. Het Canadese Institut de recherche Robert-Sauvé en santé et en sécurité du travail (IRSST) geeft enkele tips.

Doelgroep
De tips van het IRSST zijn bedoeld voor werknemers die binnen of buiten een chirurgisch masker of een stoffen mondmasker (mond-neusbedekking) moeten dragen in een warme werkomgeving.
 
Effect op de lichaamstemperatuur
Blootstelling aan hitte kan effecten teweegbrengen die variëren van een gevoel van thermisch ongemak tot een hitteslag door thermische belasting. De combinatie van bepaalde factoren (temperatuur, vochtigheid, zonlicht) en de werklast kan de interne lichaamstemperatuur verhogen.
De meeste studies tonen aan dat het dragen van een chirurgisch masker niet gepaard gaat met een meetbare stijging van de interne lichaamstemperatuur. Dit komt omdat het masker slechts een klein deel van het totale lichaamsoppervlak bedekt. Bepaalde types beschermende kledij, die een groter deel van het lichaamsoppervlak bedekken, zouden een aanzienlijkere invloed hebben op de interne lichaamstemperatuur en zo het risico op thermische belasting dus vergroten.
 
Ongemak
Het dragen van een chirurgisch masker gaat niet alleen gepaard met een verhoging van de temperatuur van de bedekte huid, maar ook van de lucht tussen het masker en de huid. Het gezicht, dat veel zenuw- en vaatuiteinden heeft, is gevoeliger voor warmte dan andere delen van het lichaam. Volgens verschillende studies creëert een chirurgisch masker een gevoel van thermisch ongemak, gekenmerkt door een toename van de relatieve vochtigheid en de transpiratie aan de binnenkant van het masker. De werknemer moet er daarom op toezien dat hij het masker correct draagt wanneer hij aan hitte wordt blootgesteld.
Hoewel er geen specifieke studies over stoffen mondmaskers bestaan, gaat men ervan uit dat ze een vergelijkbaar effect hebben als chirurgische maskers op de lichaamstemperatuur en het gevoel van thermisch ongemak.
 
Aanbevelingen in geval van hitte op de werkvloer
  • Kies een masker dat vervaardigd is uit ‘ademend’ materiaal (maar dat de filterefficiëntie niet aantast) om de vochtigheidsgraad van de lucht in het masker te verminderen;
  • Kies een masker dat goed aansluit op het gezicht om het ongemak te verminderen: goede aansluiting ter hoogte van de neus (zo voorkom je ook aangedampte brillenglazen) en riempjes (die aan de achterzijde van het hoofd worden vastgebonden en gebruiksvriendelijker zijn dan elastieken) vergroten het comfort;
  • Adem door de neus (gesloten mond) wanneer je een lage tot matige inspanning levert. Zo wordt er minder warmte en vocht in het masker vastgehouden;
  • Draag het masker alleen wanneer de nodige afstand niet gegarandeerd kan worden (draag bijvoorbeeld geen masker wanneer je alleen bent op de werkplek, maar draag er wel een wanneer je naar een plaats gaat waar het verplicht is een mondmasker te dragen);
  • Gebruik een nieuw masker wanneer het oude vochtig is (voorzie voldoende ongebruikte reservemaskers);
  • Zorg voor voldoende ventilatie (eventueel airconditioning) bij werkzaamheden binnenshuis.
 

Een mondmasker dragen: algemene tips
Vooraf
-       Reinig het gezicht;
-       Vermijd zalfjes of lotions die de poriën van de huid kunnen afsluiten (bijvoorbeeld fond de teint).

Tijdens
-       Verfris het voorhoofd en de hals.

Na
-       Reinig het gezicht opnieuw;
-       Breng hydraterende zalf aan op de huid;
-       Was herbruikbare maskers na gebruik met warm water en zeep.

 
: preventMail 25/2020