Is de airco een ziekmaker?
Werking
Om een antwoord te kunnen geven op die vraag, moeten we eerst stilstaan bij de werking van een airconditioning. De koelende werking van een airco berust op twee principes: koelen en ontvochtigen. De lucht wordt door middel van condensatie gekoeld, maar tegelijk ook ontvochtigd.
In een airconditioner wordt buitenlucht naar binnen gezogen. Deze buitenlucht wordt langs een verdamper geleid. In de verdamper passeert een gas dat naar een lagere druk wordt gebracht. Typisch aan dit proces is dat er hierbij warmte aan de omgeving wordt onttrokken. De buitenlucht koelt dus af en condenseert. Deze gekoelde buitenlucht wordt daarna naar binnen geblazen. Filters moeten ervoor zorgen dat pollen en andere verontreinigende stoffen worden tegengehouden. Het is uiteraard van belang dat de filter regelmatig wordt schoongemaakt, anders kunnen er schimmels en bacteriën in groeien, die vervolgens in de lucht verspreid worden. Dit kan problemen veroorzaken bij mensen met astma, of een andere aandoening aan de luchtwegen.
Wat met andere ziektes?
Stel dat er een verkouden persoon in een ruimte met airco zit. Worden zijn ziektekiemen dan door het volledige gebouw rondgeblazen? Het antwoord op die vraag is ja, maar de kans dat je er ziek van wordt is erg klein. De ziektekiemen worden immers verspreid en verdund, waardoor de kans op besmetting een stuk kleiner is.
Wanneer je je in hetzelfde gebouw bevindt als een verkouden persoon, dan is de kans veel groter dat je besmet raakt door met je handen een voorwerp aan te raken dat door de snotterende persoon is aangeraakt. Deurklinken, leuningen en andere voorwerpen zijn veel grotere bronnen van besmettingen dan airconditioners. Daarom is het zo belangrijk om regelmatig je handen te wassen.
De uitzondering: legionella
Er is één echt gevaarlijke ziekte die zich makkelijk via de airco kan verspreiden, en dat is legionellose. Deze ziekte, die soms ook de legionairsziekte genoemd wordt, ontstaat door een bacterie die in het water leeft. Wanneer het water verneveld wordt, kunnen mensen deze legionellabacterie inademen. De symptomen variëren van een lichte koorts tot een zware longontsteking.
In stilstaand water met een temperatuur tussen 25 en 55 graden Celsius begint de legionellabacterie zich te explosief vermenigvuldigen. Daardoor is de kans het grootst dat een legionellabesmetting ontstaat in bijvoorbeeld een fontein, een zwembad of de leiding van een douche die gedurende enkele dagen niet gebruikt wordt.
Aangezien legionellabacteriën stilstaand water nodig hebben om zich te vermenigvuldigen, kunnen de besmettingshaarden dus enkel ontstaan in airconditioners waarbij water verneveld wordt. Daarom is het belangrijk om deze soorten airco regelmatig te onderhouden volgens de instructies van de leverancier.
Airco als verspreider van legionella
Bij airconditioners zonder watervernevelaar kan de besmetting niet ontstaan in de airco zelf, maar die kan wel lucht aanzuigen waarin de bacterie aanwezig is. Wanneer er in een ruimte met airco bijvoorbeeld een koeltoren, bubbelbad of watervernevelaar aanwezig is, dan kan daar een besmettingshaard ontstaan, die door de airco verspreid wordt.
Samenvattend: de kans op een legionellabesmetting via de airco is al bij al erg klein.
Lopende neus en droge ogen
Als de kans zo klein is dat een airco ziektes veroorzaakt, waarom klagen dan zoveel mensen dat ze beginnen te snotteren en droge ogen krijgen wanneer ze in een ruimte met airco zitten? De verklaring voor dat fenomeen ligt bij de luchtvochtigheid.
De airco zuigt normale, relatief vochtige lucht aan, laat het vocht verdampen, en blaast vervolgens gekoelde en veel drogere lucht uit. Deze droge lucht veroorzaakt bij veel mensen een reactie in het slijmvlies van de neus, ogen en mond. Via de loopneus probeert ons lichaam de te droge lucht te compenseren.
De ideale luchtvochtigheidsgraad ligt tussen 45 en 60 procent. Is de lucht te droog, onder de 40 procent, dan krijgen mensen last van geïrriteerde slijmvliezen en droge ogen. Een te koud afgestelde airco kan dan weer leiden tot hoofdpijn, spierpijn of andere klachten. Daarom raadt men aan om het verschil in temperatuur tussen de binnen- en de buitenlucht nooit groter te laten worden dan zes graden.
Bron: gezondheid.be