Instructiefiche: goede praktijken van voedselhygiëne: ook thuis!

HACCP toepassen thuis is niet nodig: het risico dat de hele bevolking besmet raakt, is immers behoorlijk klein. Maar om je gezin te beschermen, zijn goede praktijken van voedselhygiëne wel noodzakelijk. Maak er een gewoonte van, zo krijgen kwalijke bacteriën in je keuken geen kans:


• was zorgvuldig je handen met zeep voor je gaat koken, en ook regelmatig tijdens het koken;
• gebruik een andere handdoek voor je handen dan voor de afwas;
• hou het werkblad waarop je de voedingswaren bereidt altijd schoon, want het wordt al snel een broeihaard van kiemen. Was het af met heet water en schoonmaakmiddel;
• was het kookgerei af na elk gebruik;
• maak de afzuigkap schoon en vervang de filter om te twee maanden. Zo vermijd je dat eventuele onzuiverheden tijdens het koken in de kookpotten druppen;
• maak de vuilnisbak schoon en ontsmet die geregeld;
• dompel je spons na elk gebruik in - bij voorkeur - kokend water. Was een spons die in contact kwam met rauw vlees, waarop bacteriën soms welig tieren. Gebruik een andere spons om het werkblad schoon te maken;
• hou huisdieren zo mogelijk weg uit de keuken. Zet de kattenbak of de etensbakjes op een andere plaats;
• schik de voedingswaren op een correcte manier in je koelkast: bovenin (van 4 tot 7°C) gekookte groenten, yoghurt, kaas; in het midden (0° tot 4C) vlees, charcuterie, traiteurgerechten, bereide gerechten; in de groentelade: verse groenten en fruit;
• let erop om niet te veel niet-gekoelde voedingsmiddelen tegelijk in je koelkast te plaatsen en laat warme overschotjes afkoelen voor je ze in de koelkast zet;
• een koelkast moet men idealiter één keer per week schoonmaken met water en schoonmaakmiddel.

: PreventActio 06/2015